Сигурността на мобилните приложения за разплащане е гарантирана

https://www.24chasa.bg/novini/article/7980020 www.24chasa.bg
От iCard гарантират сигурността на разплащанията

Средствата на потребителите се съхраняват в специални сегрегационни сметки, които се намират в традиционни банки

В днешно време голяма част от живота ни преминава в онлайн пространството и гарантирането сигурността на нашата самоличност и идентичност там е също толкова важно, колкото и в реалния свят. Хакерски кампании стават все по-актуални в интернет заради появата на отворени към интернет пространството и облачните технологии банкови услуги.

Затова е важно клиентите да се уверят, че избраното от тях решение има мултифакторна автентикация при достъп и наличие на сертификати за сигурност - чрез парола за достъп, биометрично разпознаване на самоличността и др.

Такъв е PCI-DSS, въведен от 2006 г. Макар много малко банки да го притежават, ако искат да се включат към системата на Mastercard и VISA, стартъп компаниите от финтех сектора трябва изначално да съответстват на този стандарт. За тях това е условието за вход на този пазар. Тоест те влизат в обхвата на механизмите за контрол на големите картови оператори, дава своята гледна точка по темата Павел Камински, експерт по картовите разплащания в Seven Security Group, първата българска компания с PCI QSA лиценз.

Той дава възможност за оценяване и сертифициране на картовите бизнеси на

организации, работещи с петте най-големи картови бранда - Mastercard, Visa, Diners Club, JCB, American Express.

Сред обичайните заплахи, пред които е изправен финансовият сектор, са няколко вида хакерски кампании. “Първата от тях е свързана с атака за отказ на услугата. Тук мотивацията е пряко свързана с финансова облага - дали посредством изнудване на атакуваната компания или посредством подбуда от конкурентна компания на пазара. В тази хипотеза рисковете пред компаниите са пряко свързани с неработещи услуги, директни оперативни загуби, загуба на имидж и загуба на клиенти”, обяснява Тодор Кунев, мениджър отдел “Информационна сигурност” в iCard.

Българският дигитален портфейл също е притежател на стандарта за сигурност и

подлежи на ежегодна сертификация. Средствата на потребителите му се съхраняват в специални сегрегационни сметки, които се намират в традиционни банки. Екипът на Тодор Кунев поддържат потока от информацията на мобилните приложения, която е криптирана, а освен това независими експерти редовно извършват ръчно тестване на приложенията, инфраструктурата и мрежата на iCard.

Те следят 24/7 всички съобщения и операции и ако бъде забелязана необичайна активност, служителите незабавно задействат мерки за сигурност и се свързват с клиентите. Достъпът до приложението и извършването на трансакция изисква “двуфакторна автентикация” - клиентите се идентифицират с уникален персонален код и допълнително ръчно да верифицират изпълнението на финансови операции с еднократен уникален код, който получават в реално време от iCard. При извършване на мобилно плащане пък също се изисква код за достъп или пръстов отпечатък.

Виртуалните карти могат да се заключват, отключват и да им се поставят лимити. iCard поддържа и 3D сигурност технология при плащания онлайн.

Всичко това е задължително за компанията, тъй като последната версия на стандарта включва 360 изисквания и засяга всички аспекти на информационната сигурност - от изграждането на сигурни мрежи, сигурни системи, защита на картовите данни по времето на тяхното съхранение и предаването им, наличие на процеси и програми в организациите, които гарантират непрекъсваеми процеси по тестване на системите за уязвимости.

Освен това стандартът задължава компаниите да правят постоянен мониторинг и

одит на системите, като от въпросните 360 изисквания 12 са със статут на основни и две от тях се грижат точно за това. И макар че с напредването на технологиите се развиват и опасностите, е важно да се отбележи, че от 13 години насам няма нито една организация, станала жертва на хакерска атака, която преди това да е била сертифицирана по този стандарт. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона