Захар, палма и по-малко какао в шоколада (Обзор)
15.12.2019 22:10; 24 часаВсички изследвани марки не спазвали рецептата
Предлаганите у нас шоколади са с повече захар, по-малко какао, а в част от тях има и палмово масло. Това показва изследване на “Активни потребители” на 27 от продаваните марки. Организацията е взела проби от продукти на големи производители като “Монделийз”, “Нестле”, “Линдт” и на по-малки от Полша, Германия, Македония, Литва.
Включени са марки, купени от различни търговци. От проучването са изключени тъмните шоколади поради отсъствието на национални и европейски критерии за качество.
Само 2 от тестваните марки отговаряли на изискването за шоколад на ЕС да имат над 35% какаова маса. Останалите можели да се считат за т.нар. млечен шоколад. При 22 вида шоколад захарта е 50% и повече, а при 4 достига 60%.
Всички изследвани шоколади са направени с какаова пудра и какаово масло, като нито един не е по оригиналната рецепта с шоколадов ликьор. При 17 марки са открити нетипични суровини, а при седем има растителна, основно палмова мазнина. Други 7 съдържат добавката полиглицерол полирицинолеат, а една - сорбитан тристеарат. В шест е добавяна лактоза, а при други 4 - лешникова паста, без да е отбелязано на етикета. При нито една марка не е описано количеството на добавяната растителна мазнина, която трябва да е до 5%.
От потребителската организация посочват, че на практика продаваните у нас шоколади се състоят основно от захар. Само при един продукт какаовата маса е повече от захарта.
Основните изводи от изследването са, че в търговската мрежа не се продава шоколад, отговарящ на критериите на ЕС, а продукти с понижено съдържание на какао, което всъщност е най-скъпата съставка в шоколада. При повечето търговски марки информацията на етикетите е поднесена нечетливо за потребителите, показва изследването.
В България досега не било известно да са извършвани лабораторни тестове за качество и безопасност на шоколадите. На национално и европейско ниво няма метод за проверка на основния критерий за качеството – съдържанието на обща какаова маса.
-
Задържат под стража бургазлия, издирван от властите в Германия
-
Тръмп като никога е дискретен, обаче продължава да е силно влиятелен
-
Свищовската академия вдига финансовата грамотност на 150 учители
-
Бил Гейтс е изненадан от конспиративните теории за пандемията
-
Вижте кои пътища са затворени в Община Бургас
-
В Бургас сухо, на 15 км преспи и села без ток
-
Кирил Вълчев или Ивайло Данаилов – депутатите избират днес шеф на БТА
-
Илия Дафов сменя Миляна Велева като директор на новините в Нова
-
Кои са 8-те участници в "Като две капки вода" (Снимки)
-
Хубавата Виолета Сечкова отново в джаза
-
Бивш шеф на RTL поема "Нова Броудкастинг груп"
-
Ивайло Данаилов: БТА е съвременният пиар на България
-
Прогнози 2021: Новият тренд – глобални компании обръщат поглед към Източна Европа
-
Любомир Аламанов, Николай Неделчев и Максим Бехар ще следят за етиката на пиарите
-
Прогнози 2021: Отпадат агенции не защото не стават, а заради проектите си с хора
-
Прогнози 2021: Рекламите не са спрели, защото индустрията има уроците от първата вълна
-
Прогнози 2021: Само рекламите в дигиталните медии ще отчетат може би повишение от 4%
-
Прогнози 2021: Сигналът, че облаците се разпръсват, ще дойде от банковия сектор