Захар, палма и по-малко какао в шоколада (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7980042 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Всички изследвани марки не спазвали рецептата

Предлаганите у нас шоколади са с повече захар, по-малко какао, а в част от тях има и палмово масло. Това показва изследване на “Активни потребители” на 27 от продаваните марки. Организацията е взела проби от продукти на големи производители като “Монделийз”, “Нестле”, “Линдт” и на по-малки от Полша, Германия, Македония, Литва.

Включени са марки, купени от различни търговци. От проучването са изключени тъмните шоколади поради отсъствието на национални и европейски критерии за качество.

Само 2 от тестваните марки отговаряли на изискването за шоколад на ЕС да имат над 35% какаова маса. Останалите можели да се считат за т.нар. млечен шоколад. При 22 вида шоколад захарта е 50% и повече, а при 4 достига 60%.

Всички изследвани шоколади са направени с какаова пудра и какаово масло, като нито един не е по оригиналната рецепта с шоколадов ликьор. При 17 марки са открити нетипични суровини, а при седем има растителна, основно палмова мазнина. Други 7 съдържат добавката полиглицерол полирицинолеат, а една - сорбитан тристеарат. В шест е добавяна лактоза, а при други 4 - лешникова паста, без да е отбелязано на етикета. При нито една марка не е описано количеството на добавяната растителна мазнина, която трябва да е до 5%.

От потребителската организация посочват, че на практика продаваните у нас шоколади се състоят основно от захар. Само при един продукт какаовата маса е повече от захарта.

Основните изводи от изследването са, че в търговската мрежа не се продава шоколад, отговарящ на критериите на ЕС, а продукти с понижено съдържание на какао, което всъщност е най-скъпата съставка в шоколада. При повечето търговски марки информацията на етикетите е поднесена нечетливо за потребителите, показва изследването.

В България досега не било известно да са извършвани лабораторни тестове за качество и безопасност на шоколадите. На национално и европейско ниво няма метод за проверка на основния критерий за качеството – съдържанието на обща какаова маса.