Френски профсъюз постави ултиматум на правителството за пенсионната реформа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7980515 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Общата конфедерация на труда заплаши да удвои стачната и протестната мобилизация, ако правителството на Франция не оттегли до края на следващата седмица предложението си за пенсионна реформа, съобщи Ройтерс.

В сряда френският премиер Едуар Филип обяви, че минималната възраст за пенсиониране ще остане 62 години, но хората ще трябва да работят до 64 години, за да получат пълна пенсия, предава БТА.

"Правителството има една седмица да обяви оттегляне на проекта и да започне истински преговори за подобряване на сегашната система", каза профсъюзът в комюнике.

В противен случай служителите от държавния и частния сектор ще "удвоят мобилизацията си, ще увеличат призивите за стачка във всички компании и ще засилят протестите", се допълва в текста.

Колко още ще продължи стачката срещу пенсионната реформа във Франция? Трудно е да се каже, поне засега. Едно е сигурно обаче - синдикатите са добре подготвени, за да подкрепят финансово стачкуващите, благодарение на стачните си фондове, попълвани от членски внос и дарения. Това съобщава френският в. "Капитал", позовавайки се на "Фигаро" и "Журнал дю диманш".

Френската демократична конфедерация на труда (Се Еф Де Те - CFDT) например разполага със стачен фонд от 126 милиона евро, събрани от членски внос. Така нейните членове могат да получават още на втория ден от стачката на час по 7,30 евро необлагаеми с данъци. Според "Фигаро" Се Еф Де Те е единственият френски синдикат, разполагащ със стачен фонд (създаден през 1973 година - бел. ред.). Според изданието, за да се компенсират заплатите на всички членове на тази организация, ако стачкуват един месец, са необходими 140 милиона евро.

Друг френски синдикат, Общата конфедерация на труда (Се Же Те - CGT), също разполага с някаква форма на стачна каса, финансирана от дарения. От началото на стачната мобилизация информационното звено на конфедерацията е обявил платформа за онлайн дарения. Към днешна дата в нея са събрани над 450 000 евро. Информационното звено уточни, че тези средства ще бъдат раздавани както на членове на синдиката, така и на други работници, участващи в стачките срещу пенсионната реформа.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си