Френски профсъюз постави ултиматум на правителството за пенсионната реформа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7980515 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Общата конфедерация на труда заплаши да удвои стачната и протестната мобилизация, ако правителството на Франция не оттегли до края на следващата седмица предложението си за пенсионна реформа, съобщи Ройтерс.

В сряда френският премиер Едуар Филип обяви, че минималната възраст за пенсиониране ще остане 62 години, но хората ще трябва да работят до 64 години, за да получат пълна пенсия, предава БТА.

"Правителството има една седмица да обяви оттегляне на проекта и да започне истински преговори за подобряване на сегашната система", каза профсъюзът в комюнике.

В противен случай служителите от държавния и частния сектор ще "удвоят мобилизацията си, ще увеличат призивите за стачка във всички компании и ще засилят протестите", се допълва в текста.

Колко още ще продължи стачката срещу пенсионната реформа във Франция? Трудно е да се каже, поне засега. Едно е сигурно обаче - синдикатите са добре подготвени, за да подкрепят финансово стачкуващите, благодарение на стачните си фондове, попълвани от членски внос и дарения. Това съобщава френският в. "Капитал", позовавайки се на "Фигаро" и "Журнал дю диманш".

Френската демократична конфедерация на труда (Се Еф Де Те - CFDT) например разполага със стачен фонд от 126 милиона евро, събрани от членски внос. Така нейните членове могат да получават още на втория ден от стачката на час по 7,30 евро необлагаеми с данъци. Според "Фигаро" Се Еф Де Те е единственият френски синдикат, разполагащ със стачен фонд (създаден през 1973 година - бел. ред.). Според изданието, за да се компенсират заплатите на всички членове на тази организация, ако стачкуват един месец, са необходими 140 милиона евро.

Друг френски синдикат, Общата конфедерация на труда (Се Же Те - CGT), също разполага с някаква форма на стачна каса, финансирана от дарения. От началото на стачната мобилизация информационното звено на конфедерацията е обявил платформа за онлайн дарения. Към днешна дата в нея са събрани над 450 000 евро. Информационното звено уточни, че тези средства ще бъдат раздавани както на членове на синдиката, така и на други работници, участващи в стачките срещу пенсионната реформа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона