През 2025 г. Китай ще бъде най-големият пазар за 5G технологии и услуги

https://www.24chasa.bg/novini/article/7981145 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

До пет години Китай ще се превърне в най-големия пазар за 5G технологии и услуги и ще играе водеща роля в развитието на тази индустрия в световен мащаб, се казва в доклад на Китайския център за международен икономически обмен, предава "Радио Китай".

Към 2025 г. страната ще заема около 30% от глобалния пазар, а инвестициите на телекомите в изграждането на 5G мрежата и разходите за терминални устройства в различни сфери ще бъдат основният двигател за ръста на БВП на страната през 2020 г. Очаква се те да допринесат с около 74 милиарда юана (10,6 милиарда долара) за БВП. Комерсиализацията на 5G пък ще създаде около 540 000 работни места през 2020 г., се казва още в доклада.

Ключови 5G технологии като гъвкав системен дизайн, кодове за поларизация, мащабни антени и нова мрежова архитектура, предлагани от китайския бизнес са вече във фокуса на международните стандарти. Според доклада, през май 2018 г. общо 28 компании в света са обявили, че притежават необходимите патенти за 5G стандарти, като китайските са най-много – повече от 30%.

Според Сян Лиган, експерт по телекомуникации, Китай има сериозни предимства в 5G в редица аспекти. „Повечето стандарти са предложени от Китай, а страна притежава 35% от необходимите патенти за 5G", посочва той. Китайските производители като „Хуауей", „Сяоми", OPPO, OnePlus, ZTE и Nubia са сред първите в света, които се очаква да пуснат на пазара 5G устройства за крайните потребители, се казва още в доклада. „В момента мнозинството мобилни устройства, поддържащи 5G, са китайски", добавя Сян Лиган.