Китай поднови кампанията срещу незаконната търговия с виртуална валута

https://www.24chasa.bg/novini/article/7981171 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Китайската национална асоциация за интернет финанси (КНАИФ) предупреди за възможни рискове при т.нар. първоначално парично предлагане и търговия с виртуална валута. В съобщение на асоциацията се казва, че потребителите могат да загубят средства в незаконно набиране на капитали, финансови измами и пирамиди чрез търговия с виртуална валута и първоначално парично предлагане, представяни като развитие на блокчейн технологията, предава "Радио Китай".

Китайските власти подновиха кампанията си срещу появилите се напоследък отново незаконни първоначални парични предлагания и търговия с виртуална валута, независимо от активната си подкрепа за развитието на блокчейн технологията. От началото на годината Пекин затвори 6 местни и прекрати достъпа до 203 чужди платформи за търговия с виртуални валути, и закри близо 10 000 сметки с виртуална валута, поддържани от две големи небанкови институции за разплащания. Освен това 300 мини програми и профили за записване, свързани с рекламирането на търговия с виртуална валута бяха закрити от социалната мрежа „Уичат".

„Индустрията на виртуалните валути в Китай се охлади от гледна точка на капитала и инвеститорския ентусиазъм. Вече няма възможност за съживяването ѝ, тъй като финансовата страна на виртуалната валута не се признава от китайските регулатори", коментира Цао Ин, зам.-директор на Института за напреднали изследвания на блокчейн към университета „Цинхуа". Според него, мащабът на набирането на средства чрез първоначално парично предлагане в Китай е достигнал няколко милиарда юана миналата година, но през 2019-та очакванията му са той да бъде по-малко от 100 милиона юана (14,34 милиона долара). „Китайските правила за търговия с виртуална валута са ефективни. Освен това след балона от 2017 г. повечето граждани вече имат достатъчно добро разбиране какво представляват виртуалните пари. Медийното отразяване на темата – особено незаконното набиране на средства и финансови измами чрез търговия с виртуална валута, също образова обществото", посочва Цао Ин.

През следващите седмици до края на годината Китайската народна банка планира да тества в Шънджън и Суджоу дигитална валута. Според информации в медиите Китай може да стане първата страна в света със собствена дигитална парична единица.