България в челната тройка на ЕС с най-солиден ръст на заплащането на труда (Инфографики)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7982774 www.24chasa.bg
Номиналните разходи за работа на час, Обща икономика. Промените в проценти спрямо същото тримесечие на предходната година. Графики: Евростат

България е сред трите страни в ЕС с най-силен растеж на заплатите през третото тримесечие. Това разкриват данните на Евростат, цитирани от БНР.

През третото тримесечие на 2019-а темпото на растеж на заплатите в еврозоната и в целия ЕС се забави слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време България остава в челната тройка на страните с най-солидно повишаване на заплащането на труда.

Заплащането на труда в еврозоната се увеличава на годишна база през третото тримесечие на годината с 2,6% след повишение с 2,8% през периода април - юни, докато в рамките на целия ЕС растежът се забавя до 3,2% от 3,3%.

България в челната тройка на ЕС с най-солиден ръст на заплащането на труда (Инфографики)

В същото време общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица (включващи данъци, заплати и други разноски) се увеличават в еврозоната с 2,6% след повишение с 2,8% през предходното тримесечие, а в рамките на ЕС растежът се забавят до 3,1% от 3,2 на сто.

България в челната тройка на ЕС с най-солиден ръст на заплащането на труда (Инфографики)

Аналогичното проучване на Евростат за България пък показва забавяне на растежа на заплатите през третото тримесечие на 2019-а година до 9,7% от 11,3% през второто тримесечие. Въпреки това нашата страна остава в челната тройка, изпреварена единствено от Румъния (с повишение от 13,2%) и Унгария (с повишение на заплатите с 10,0%).

Общите разходи за труд за един отработен час в нашата страна също продължават да нарастват сравнително силно с 10,0%, макар и след скок с 11,4% през второто тримесечие, но и след слаб растеж с 8,8% през същия период на 2018-а година. В този случай нашата страна е изпреварена единствено от Румъния, където общите разходи за труд нарастват през третото тримесечие с 13,2 на сто.

Данните на Евростат показват, че най-солидно повишаване на заплатите в България през периода юли - септември 2019-а година е отчетено в сферата на услугите (скок с 10,3% на годишна база), следвана от строителството (увеличение с 10,2%) и индустрията (с 8,0%).

Общите часови разходи за труд също регистрират най-солиден скок в сектора на услугите (повишение с 10,5%), следван от строителството (с 10,15) и индустрията (с 8,3%).

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона