Тираджия в съда: Давал съм на митничари по 2 евро за чорба или кафе

https://www.24chasa.bg/novini/article/7982996 www.24chasa.bg

Давал съм за “чорба парасъ” и за кафе по 1-2 евро на митничари на Лесово през 2015-2016 г. Това заяви пред спецсъда в София турският тираджия Мустафа Кара. Той бе първият свидетел от чужбина, разпитан по дело за подкупи срещу група митничари у нас, известно като “Лесово 2”. Подсъдими са 8 души, сред тях 3 жени.

След дълго и безуспешно чакане на отговор на наша поръчка до Турция за разпити на 9 души специализираният съд в София сам успял да намери Кара в Истанбул и да го призове.

Кара обясни, че давал по някое евро, за да не го бавят с часове на границата. Обикновено това ставало в кабината на камиона. Когато нямал дребни, той слагал банкнота в паспорта си, а митничарят му връщал разликата до 2 евро. “Те, разбира се, искат от всички. В противен случай се чака много време. Другата алтернатива е да изядеш някоя псувня”, обясни Кара. Тираджията превозва стоки от Истанбул за Румъния поне по 2 пъти в месеца. Твърди, че българските митничари не са толкова настойчиви като румънските. Случвало се да ги черпи с бисквити и шоколади, друг път да уедрява събраните от митничарите монети с банкноти.

“Румънците, ако могат, и оръжие ще извадят, но ще си вземат парите”, твърди Кара. В съда той не разпозна нито един от подсъдимите.

“Мина много време, не мога да се сетя. В полицията тогава (март 2017 г., б.а.) ни бяха показани фотоси и казах, че някои съм ги виждал”, поясни той. Митничарите бяха арестувани на 2 ноември при акция на ГДБОП и ДАНС. Повечето от 30-те задържани бяха пуснати без обвинения. Делото влезе в спецсъда през 2018 г. Ще приключи след разпит на всички турски шофьори.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софийска градска прокуратура е образувало досъдебно производство, след получен сигнал от шестима члена на Висшия съдебн съвет. Той е за това, че случайното разпределение на делата в съдилищата, може да се манипулира. Това би могло да стане дори от хора със слаби компютърни умения, единствено имащи електронен подпис, заяви току-що Сийка Милева

Починал е бащата на президента Румен Радев - Георги. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Смолян. "Сутринта се обадих на президента, да му изкажа съболезнования. Учудвам се, когато баща ти е умрял, да говориш нелепици. В такъв тежък ден не бих си го позволил", заяви в Смолян премиерът Бойко Борисов

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико