225 лв. най-евтина полица с бонус-малус, най-скъпата може да стигне и 1200 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7983960 www.24chasa.bg
С по-скъпи полици за "Гражданска отговорност" браншът и финансовия регулатор се надяват да намалят тежките катастрофи и броя на жертвите.

 77,6% от близо 3 млн. шофьори ще купуват застраховка

с намаление по новата система

 Цената ще се смята според нарушенията от март 2021 г.

Наредбата за системата “Бонус-малус”, при която цената на задължителната застраховка “Гражданска отговорност” ще се определя от поведението на водача, най-вероятно ще заработи от 1 март, вместо от 1 януари 2020 г.

Първоначалният план бе цялата 2020 г. да бъде нулева и да започне събирането на данни за нарушенията, извършвани от всеки шофьор на пътя.

През 2024 г. системата ще бъде отново обсъждана и евентуално преработена, докато стане изцяло работеща.

От предложените в проектонаредбата две скали - с 15 и с 20 класа, е по-вероятно да бъде предпочетена по-дългата.

Актюерски разчети на застрахователни експерти показват, че при нея най-голямото поевтиняване на полицата за изрядните водачи пада до 225 лв. при стандартна цена от 300 лв.

При по-късата скала - тази с 15 класа, най-ниската цена е 231 лв.

Експертни сметки показват още, че при 20-степенната скала застраховка с 25% отстъпка от цената ще получат 44,2% от водачите.

77,6% от близо 3 милиона шофьори на автомобили ще бъдат в т.нар. бонус класове, т.е. ще купуват “Гражданска отговорност” с намаление.

4,1% от тях ще попаднат в неутралния клас, т.е. ще плащат стандартна цена за полицата.

Само 18,4% от водачите ще са в малус скалата, където цената се увеличава с всеки клас, т.е. при всяко следващо нарушение.

Разчетите са направени така, че най-лекото нарушение - превишение на скоростта с 20 км над разрешеното, което носи една малус точка, ще струва на водача, който го е допуснал, 30 лв. повече. Така той ще плати 330 вместо базовите 300 лв.

С увеличаване тежестта на нарушенията и степента на тяхната опасност, отражението им върху цената ще става по-солено.

Така например, който е причинил тежка катастрофа на пътяу ще плати със 100-120 лв. повече в сравнение с водачите, допуснали по-леки нарушения, които също носят малус точки.

При най-тежките прегрешения, с убит и няколко ранени, полицата ще струва 1200 лв.

Последният вариант на наредбата предвижда застраховката да върви със собственика на колата.

До 2021 г. трябва да бъдат приети и поправки в Кодекса за застраховането, които ще задължат всеки собственик да впише в полицата хората, които имат право да шофират колата.

Изброени са екстрени ситуации, при които и не посочени в нея лица могат да са зад волана, без това да води до налагане на санкции.

При покупка на кола новият собственик ще бъде с неутрален клас по “Бонус-малус” системата. За да няма фиктивни прехвърляния с цел да се чистят лоши точки, е предвидено, ако един автомобил пак бъде купен от стария си собственик цената да се определи от натрупаните от него малус точки преди смяната на собствеността.

До момента застрахователния бранш публично обяви подкрепа за наредбата, въпреки някои резерви към нея.

.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега

Футболистът на "Реал" (Мадрид) Федерико Валверде призна, че треньорът Зинедин Зидан е повлиял за обрата при драматичната победа с 3:2 над "Бетис". Именно уругваецът вкара първото попадение в срещата. Домакините от град Севиля обърнаха чрез Манди и Карвальо още до почивката. "Реал" стигна до 2:2, след като Емерсон си отбеляза автогол