Водата поскъпва, но не и в Перник (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7987225 www.24chasa.bg
Иван Иванов

Повишението на цените от 1 януари 2020 г. е до 9,26%

От 1 януари питейната вода в почти цялата страна поскъпва с между 0,1 и 9,26%. Изключение правят четири области - Хасково, Търговище, Кюстендил и Пазарджик, които нямат готови бизнес планове, както и Разград, където предстои намаление на цената. Това стана ясно по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) във вторник.

Предложение за поскъпване има и за Перник - с над 3%. Но от МРРБ като принципал на ВиК дружеството имат становище, че новият прокурист Камен Каменов може да не приложи по-високите тарифи, дори те да бъдат приети от регулатора. В становището се посочва, че ВиК в Перник трябва да се фокусира върху събирането на дължимите суми, които са 5 млн. лв. От тях 4 млн. лева са дълговете на битови абонати.

Според доклада, който се обсъждаше публично в регулатора, най-голямо ще е поскъпването в Кърджали - с 9,26%. В Пловдив се планира едва 0,1% повишение на цената, а в София - 6,64%. В Силистра и Добрич, където питейната вода по принцип е сред най-скъпите в страната, планираното поскъпване е съответно 4,27 и 2,75%

“Окончателното решение за цените на водата от Нова година ще вземем на закрито заседание на 23 декември”, каза председателят на КЕВР Иван Иванов.

Преди и по време на заседанието десетина пенсионери протестираха пред сградата на комисията срещу поскъпването, като трима от тях бяха допуснати на заседанието, но не успяха да вземат думата. Синдикалната федерация на работещите във ВиК подкрепи поскъпването и представителят им заяви, че това ще помогне догодина да преговарят за 15% повишение на заплатите.

Междувременно МРРБ отпусна нови 2 млн. лв. от бюджета си за изпълнение на мерки от аварийния план за водоснабдяването на Перник извън 2,7 млн. лв., които Министерският съвет ще гласува в сряда. С новите средства ще се сложи нова спирателна арматура на водопроводната мрежа и ще се направи съоръжение по река Струма преди язовир “Студена”, което ще увеличи водните количества към реката. Предстои да се финансират и други мерки за захранване на язовира.