С 1200 лв. за порязан пръст и лекари с фиктивни договори болници източват парите за здраве

https://www.24chasa.bg/novini/article/7987557 www.24chasa.bg
След срещата с премиера Бойко Борисов протестиращите цяло денонощие преди това медицински сестри събраха палатките, които бяха разпънали под прозорците на Министерския съвет. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Антимафиоти и данъчни влизат в

лечебниците по нареждане на премиера

Как порязан пръст се оказва сложна операция и здравната каса вместо 200 лв. плаща за него 1200 лв. Как всяка настинка се пише пневмония. И как болници сключват фиктивни договори с лекари, за да могат да ползват парите от здравни осигуровки, а самите лекари прехвърчат между болниците от операция на операция, докато няма кой да се погрижи за оперираните от тях пациенти.

Всички тези начини за източване на милиардите бюджет за здравеопазване бяха разкрити от медицинските сестри пред премиера Бойко Борисов. В опит да му обяснят как да бъдат намерени пари, за да се увеличат заплатите им, в понеделник вечерта на среща в Министерския съвет медсестрите нарушиха омертата в здравната система.

До двучасовия разговор на Борисов и медсестрите се стигна, след като в неделя те опънаха палатки под прозорците на кабинета му в Министерския съвет. Първоначално премиерът обяви, че ще говорят във вторник вечерта, но изненадващо в понеделник промени решението си. Насрочи среща за 18,30 ч и заедно с министрите Томислав Дончев, Кирил Ананиев и Деница Сачева трябваше да чакат половин час сестрите. Около час след началото на разговора на срещата се появи и вътрешният министър Младен Маринов, за да изпълни искането на Борисов антимафиоти, данъчни и инспектори по труда да започнат моментално проверки на болниците.

“Но истински

проверки”,

гласеше нареждането на министър-председателя.

Такива се правят и сега, но списъкът на болниците и нередностите, за които ще се следи, ще бъде допълнен, разясни във вторник Маринов.

Надписване на клинични пътеки, отчитането на такива, без реално да е лекуван пациент, фалшиви болнични, неотчитане на нощен труд, лекари, взимащи заплата, без да работят в дадена болница. Тези начини за харчене на парите за здраве изредиха медсестрите. Там изчезнали не само бюджетите на НЗОК, но дори и отпуснатите през тази година 80 млн. лв., които трябваше да послужат само за вдигане именно на техните заплати. 

90% от болниците

не работят

според закона,

защото кадри няма, обясни по време на срещата Мая Илиева, организатор на протестите на медицинските сестри, започнали още през март, и председател на новосформирания Синдикат на българските медицински специалисти.

За да работят по конкретна клинична пътека, болниците са задължени да имат определен брой специалисти. И като няма такива, наемат фиктивно доктори, които получават пълна заплата, а ходят в болниците само няколко пъти месечно, и то само за извършването на запланувани операции, обясниха сестрите схемата пред Борисов. Имало и случаи, при които лекарите се появявали в болницата, само когато ще има проверка.

“Друго, с което много се злоупотребява, е отчитането на клинични пътеки само по лична карта, без да е извършена никаква медицинска дейност. Когато закъсаме за пациенти, пишем такива пътеки, дори и на близки хора, за да може да си изпълним нормата”, обясни пред “24 часа” Димитрия Димитрова, една от протестиращите медицински сестри. Тя е работила в две частни болници, във всяка от тях месечно се пускали поне по 10 клинични пътеки само по документи.

Надписването

било другият

механизъм за

точене на пари

“Понякога се надписва пътека дори за порязан пръст, на който се е наложило да се направят три шева. След това пациентът е пуснат да си ходи вкъщи, а ние пишем, че освен прорезната рана е имал засегнато сухожилие и е правена пластика на сухожилието. Така, ако реалната дейност е била за 200 лв. например, се пише пътека, по която да се вземат 1200. Не е и само това. Навремето хората с настинка се лекуваха вкъщи, сега се приемат и се пишат пневмонии, бронхити само и само да минат хората през болница”, разказа Димитрова. В момента тя е ортопедична сестра в ЦСМП - Пазарджик, където работи от година и половина.

Тя предложи скенерите за пръстови отпечатъци, купени преди няколко години, да се поставят и с тях да се контролират лекарите. Всичко това накара Борисов да поиска незабавни разследвания в болниците.

Преди да чуе исканията на сестрите обаче премиерът постави пред тях един основен въпрос, за да е ясно в каква посока трябва да се движи реформата в здравеопазването.

“Първо, трябва да си отговорим на въпроса нужни ли са толкова болници за България? Но понеже няма политическа партия, която да поеме ангажимент и да ги намали от 360 на 287 примерно, затова трябва консенсус и съгласие”, каза Борисов. Сестрите пък поискаха болниците да не са търговски дружества.

На пожарникарите

на изгасен пожар

ли се плаща,

питаха те

Борисов

в опит да илюстрират схемата на заплатите в здравеопазването.

До конкретни решения как точно да се промени системата обаче не се стигна. Единствено здравният министър Кирил Ананиев обясни, че с новия рамков договор за първи път ще бъде изрично записано какъв процент от приходите по клинични пътеки ще трябва да се заделя за заплати на лекари, сестри и санитари. По думите на Ананиев това ще са 50% от приходите, като за тях ще има коефициентно съотношение, за да е ясно кой колко ще получава. Това можело да изпълни исканията на сестрите за 950-1200 лв. заплата. 

“Заложено е в НРД да се отделя определен процент от приходите от болниците за заплати, като в рамковия договор ще бъде заложена и методиката, която сме изработили с моя екип – 2,2:1,7:1. Така действително всички болници ще бъдат задължени да спазват това разпределение”, обясни Ананиев.

Лекарите: Не сме лоши хора с големи заплати

Лекарите не са лоши хора, а от противопоставянето между тях, здравните специалисти и пациентите има само губещи. Тази позиция разпратиха във вторник от Българския лекарски съюз по повод срещата на премиера Бойко Борисов и протестиращите медицински сестри.

“С безпокойство проследихме срещата в Министерския съвет. Безпокойство, породено от факта, че специалисти, с които ние работим ежедневно в екип, индиректно застанаха срещу нас - лекарите”, заявиха от организацията.

“По време на срещата, съзнателно или не, се насади внушението, че лекарите са “лоши хора с големи заплати”. Внушение, внасящо допълнително напрежение в съсловието, задълбочаващо конфликта. Създаде се ситуация, от която не печели никой, нито специалистите по здравни грижи, нито лекарите, най-малко пациентите. Ситуация, в която има само губещи”, допълниха лекарите. За първи път болниците ще имат задължение да отделят определен процент от приходите си за заплати. Извоювано е и увеличение на клиничните пътеки, което е единствен законен начин за повишаване на приходите на болниците и доходите на работещите в тях, припомниха от БЛС.

Медсестрите обаче са категорични, че не застават срещу лекарското съсловие изобщо, а срещу тези, които участват в корупционни схеми. (24часа)