МОСВ не е давало разрешение за вноса на боклука от Италия (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7988307 www.24chasa.bg
НЕНО ДИМОВ

Изслушване на министърът на околната среда и водите Нено Димов извънредно стана точка първа по предложение на БСП. Депутатите единодушно приеха предложението, а причината за изслушването е нашумелият напоследък проблем за вноса и ползването на отпадъци с неясен произход в страната.

От трибуната Димов обясни, че политиката на ЕС за управление на отпадъците до следващите 10-15 г. е намаляване на депонирането им. Депонирането на всички страни в ЕС трябва да достигне до 10%, каза министър димов от трибуната в НС.

Работи се по правенето на компостиращи инсталации. Рециклирането трябва да достигне до 65%. Към днешна дата средното изгаряне на отпадъци в ЕС е 28 %, за българия това са само 3%. Столици като на Швеция и Дадния използват 50% изгаряне на отпадъци, каза още Нено Димов.

Италия не е сигнализирала България и не е искано разрешение от железопътен транспорт за вноса на почти 900 тона неясен отпадък, за който стана ясно в края на миналата седмица, обясни министърът.

Отпадъците ги гледаме като боклук, но кръговата икномока говори за тях като суровина. Голяма част от отпадъците са в т. нар. „Зелен списък“, за да могат да се движат свободно и да се рециклират. Все повече трябва да гледаме на този вид суровина от гледна точка на икономиката, но разбира се без да застрашваме околната среда и здравето на хората, каза още Димов от трибуната.

В края на изслушването от левицата изразиха недоволство от получените отговори. Благодарите ни, че сме повдигнали темата. Какво разбрахме от отговорите на министъра по темата за боклука от Италия, за който италианската преса писа, че зад нея стои мафията? Българското правителство и министъра не знаят на колко фирми са разрешили да внасят боклуци, за какво се използват те и къде се депонират, разкритикува от трибуната лидерката на БСП Корнелия Нинова. Тя добави, че червените депутати ще продължат темата с проект за решение на проблемите с отпадъците.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кметът на София Йорданка Фандъкова отново припомни за забраната столичани да се разхождат в градини и паркове през уикенда заради ширещата се епидемия от COVID-19. Това бе и повод екипите на столичната полиция да засилят проверките в паркове и пешеходни зони. В събота полицаи предупреждаваха гражданите

Интересен начин да спрат съседите си да излизат си измислиха в столична кооперация. Ликът на шефът на кризисния щаб ген. Мутафчийски посрещаше всеки, който беше решил да излезне извън пределите на блока. Снимка: Забелязано в

Въпреки призивите на оперативния кризисен щаб всички да си останат по домовете и през днешния ден много столичани решиха да използват благоприятната прогноза и да излезнат на чист въздух. Полицията беше поставила патрули на възлови места в столицата, където по принцип има струпване на хора, а полицаите се опитваха всячески да накарат хората