МОСВ не е давало разрешение за вноса на боклука от Италия (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7988307 www.24chasa.bg
НЕНО ДИМОВ

Изслушване на министърът на околната среда и водите Нено Димов извънредно стана точка първа по предложение на БСП. Депутатите единодушно приеха предложението, а причината за изслушването е нашумелият напоследък проблем за вноса и ползването на отпадъци с неясен произход в страната.

От трибуната Димов обясни, че политиката на ЕС за управление на отпадъците до следващите 10-15 г. е намаляване на депонирането им. Депонирането на всички страни в ЕС трябва да достигне до 10%, каза министър димов от трибуната в НС.

Работи се по правенето на компостиращи инсталации. Рециклирането трябва да достигне до 65%. Към днешна дата средното изгаряне на отпадъци в ЕС е 28 %, за българия това са само 3%. Столици като на Швеция и Дадния използват 50% изгаряне на отпадъци, каза още Нено Димов.

Италия не е сигнализирала България и не е искано разрешение от железопътен транспорт за вноса на почти 900 тона неясен отпадък, за който стана ясно в края на миналата седмица, обясни министърът.

Отпадъците ги гледаме като боклук, но кръговата икномока говори за тях като суровина. Голяма част от отпадъците са в т. нар. „Зелен списък“, за да могат да се движат свободно и да се рециклират. Все повече трябва да гледаме на този вид суровина от гледна точка на икономиката, но разбира се без да застрашваме околната среда и здравето на хората, каза още Димов от трибуната.

В края на изслушването от левицата изразиха недоволство от получените отговори. Благодарите ни, че сме повдигнали темата. Какво разбрахме от отговорите на министъра по темата за боклука от Италия, за който италианската преса писа, че зад нея стои мафията? Българското правителство и министъра не знаят на колко фирми са разрешили да внасят боклуци, за какво се използват те и къде се депонират, разкритикува от трибуната лидерката на БСП Корнелия Нинова. Тя добави, че червените депутати ще продължат темата с проект за решение на проблемите с отпадъците.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият шеф на Националната служба за охрана има повече от впечатляваща биография, а срещите му с най-влиятелните хора на планетата са запечатани на повече от 3000 кадъра. Които генералът с гордост показа единствено за "България Днес". Идеята му е да покаже, че НСО не винаги е била служба, свързвана с инциденти и скандали

Бланка с криминалната регистрация на Васил Божков бе открита днес при обиска в офисът му на столичната ул. "Московска". Строго секретния документ, създаден през 1982 г. от столичната дирекция на милицията, е намерен в личния сейф на хазартния бос. Наред с имената, ръста и цвета на очите на Божков са посочени и любопитни данни от криминалната му

Даниела Серданова също се включи в отбора на моделките с напомпани устни, видя "България Днес". Бившата изгора на Любослав Пенев, която през годините се изявяваше като тв водеща и консултант на няколко български сериала, опитва да поддържа стегната форма и да не изостава от по-младите бръмчалки. Вероятно заради това Серданова се развозва из