Алжир с нов президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/7993057 www.24chasa.bg
Абделмаджид Теббун СНИМКА: РОЙТЕРС

Новият алжирски президент Абделмаджид Теббун встъпи официално в длъжност днес, след церемония в столицата на Алжир точно една седмица, след като бе избран с 58% от гласовете. Той е роден през 1945 г. и е служил за кратко като премиер на страната през лятото на 2017 г.

Още в първата си пресконференция след изборите Теббун пое ангажимент към младото поколение в Алжир за безмилостна борба с корупцията, както и да бъдат направени необходимите реформи, а държаното ръководство да бъде отворено за всички конструктивни идеи и предложения за изграждането на модерна и демократична държава. Новият президент подчерта, че протяга ръка за диалог към протестното движение "Хирак" и определи ролята на армията като ключова за съхраняването на сигурността и стабилността на Алжир, недопускайки "проливането дори на една капка безценната алжирска кръв“. Новият президент обеща премахване на всички рестрикции по отношение на алжирската общност в чужбина и да бъдат създадени механизми за нейната пълноценна реинтеграция към процесите в страната.

Новият държавен глава се ангажира следващото алжирско правителство да бъде съставено от висококвалифицирани личности, сред които и хора от младото поколение. Той обеща и промяна на конституцията, която да гарантира по-ясно разпределение на отговорностите между властите и институциите на държавата, като този проект за промени на основния закон да бъде представен за широка обществена дискусия. Теббун подчерта също така, че Алжир в бъдеще ще води по-активна външна политика. 

Първите, поздравили Абделмаджид Теббун за избирането му бяха египетският президент Абделфатах Сиси и държавните глави на съседните Мароко и Тунис, както и кралете на Саудитска Арабия и Йордания.

Държавният департамент на САЩ поздрави алжирците за провеждането на президентските избори и изрази желание да работи с новоизбрания президент в името на регионалната сигурност и просперитет.

Надяваме се изборът на Абделмаджид Теббун за ръководител на страната да създаде възможност за консолидиране и подобряване на отношенията между двете държави, се казва в изявление на руското външно министерство.

Испания бе първа от европейските държави, която поздрави новоизбрания президент, последвана от Италия.

Българският президент Румен Радев също изпрати поздравителна телеграма на Абделмаджид Теббун. 

"Опирайки се на опита си на страна, изминала трудния път на политически преход, България е готова да подкрепи усилията на алжирското ръководство, насочени към реализиране на желаните от алжирското общество политически, социални и икономически реформи. Убеден съв, че пред нашите две страни има редица неизползвани възможности за сътрудничество и съм готов да работим заедно за насърчаване на партньорските отношения", пише Радев в посланието си.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега