Ученикът, изнесъл баба от горяща къща, загубил брат си при пожар преди 6 г.

- Въобще не се замислих дали да вляза в пламъците, гледах само да действам бързо, казва Денис Брахомов

- Приятелят му Марчело Адилов се хванал да разбива вратата, залостена с шкаф

18-годишният Денис Брахомов, който изнесе на ръце от пламъците в къщата ѝ възрастна жена в смолянското село Чокманово, е загубил брат си при пожар преди 6 години, научи “24 часа”.

Денис, който е ученик в техникум “Христо Ботев” в Смолян, и приятелят му Марчело Адилов минавали през селото, когато видели пламъците. С риск за живота си спасили 74-годишната Тода Жокалова. Жената е невредима, но къщата ѝ изгоряла до основи. Баба Тода е със здравословни проблеми. Живеела сама в къщата. Сега е настанена при сестра си в село Гудевица.

“Жената

крещеше и

молеше за помощ.

В ръцете си

държеше тенджера

с вода. Въобще не се замислих дали да вляза в пламъците. Спомних си за брат си Александър, който си отиде при пожар. Целта ми беше да изкарам бабата бързо навън, за да не се случи същото като с брат ми”, казва Денис.

Тогава брат му обгоря тежко при взрив на газова бутилка в Мадан. От горящото жилище го изваждат минути преди втори взрив двамата полицаи Басри Карасалихов и Юлиян Тихов от наряда по обществения ред. Два екипа на пожарната евакуират след това 10 души от входа. Бе приет в пловдивска клиника по изгаряния и седмица след лечението му в състояние на медикаментозна кома почина.

19-годишния Марчело се хванал да разбива вратата на къщата, която била залостена с шкаф.

“Падаха предмети

от покрива,

гореше дървеното стълбище, всичко на етажа, където бе жената, гореше”, обяснява той.

Денис се втурнал в пламъците и дима да вземе и изнесе жената на ръце пред къщата.

“Дори не искаше да излиза. Ридаеше, че остава без къща”, казва ученикът. Той учи самостоятелна форма на обучение и работи в пътностроителна фирма. Марчело пък е завършил и е без работа.

“Не се чувстваме герои, нека има повече хора като нас да реагират, когато друг изпадне в беда”, казват момчетата.

Младежите, които живеят в село Митовска, община Мадан, и рудоземското село Елховец, били на кафе в Смолян през нощта. Още щом влезли с автомобила в Чокманово, видели светлините на пламъците. Отишли до къщата и от виковете разбрали, че вътре има човек. Наоколо нямало никого и трябвало да се справят сами.

След като извели баба Тода на безопасно място, се обадили на тел.112 и дошли пожарникари и полицаи. ОД на МВР в Смолян изказа специална благодарност на младежите за самоотвержената им постъпка.

“24 часа” номинира Денис и Марчело за “Достойните българи на годината”.

Автор на статията

Валентин Хаджиев Валентин Хаджиев


Споделете статията

Четете още