Шефът на НСО иска службата да не вози чиновници (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7994828 www.24chasa.bg
Ген. Красимир Станчев се срещна с патриарх Неофит в четвъртък.

Красимир Станчев предлага да се

намали и списъкът с охранявани лица

За промени в Закона за Националната служба за охрана призова шефът ѝ бригаден генерал Красимир Станчев във видео обръщение към служителите на структурата.

Той поиска повече служители, по-добри условия за труд и кариерно израстване и най-вече “без несвойствени функции”. Става дума за намаляване кръга на хората, които НСО вози и пази, както и да отпаднат част от сградите, които службата охранява, казаха запознати.

“Не можем вече да отричаме, че професионализмът, съвестта и лоялността на служителите на НСО не са достатъчен аргумент за обществена подкрепа. Необходимо е да започне дебат за промени в Закона за Националната служба за охрана 5 години след влизането му сила. Тези промени трябва да концентрират функциите и дейността на НСО до същността на една мотивирана и с висок обществен авторитет държавна охранителна служба”, призова ген. Станчев. Това службата да има отделен закон не стига, в него трябва да се отразят условията на специализираната дейност и да се очертаят ясно границите с другите служби, обяснява той.

Въпреки че се обяви против “несвойствени функции” на държавните гардове, началникът им не назова какво визира. Близки до НСО обясниха, че става дума за специализирания транспорт на министри, президентска администрация и др. Друга негова идея била да отпаднат част от охраняемите обекти, например Правителствена болница. Според шефа на НСО може да се редуцира и списъкът с охраняваните лица.

За подобен дебат в парламента вече се обявиха и депутати, инициативата е на патриотите. Поводът - последният инцидент с кола на НСО, която блъсна ученик в София. През септември пък стана катастрофа с шефката на НС Цвета Караянчева.

Службата пое тежки удари, коментира инцидентите ген. Станчев в обръщението си.

Премиерът Бойко Борисов също допусна след случая с детето, че са възможни промени, но отбеляза, че службата си има “ръководство и принципал”. Президентът Румен Радев пък се оплака миналата година, че с последните законови промени НСО от пряко подчинена на президента е станала служба към него. Така той вече само назначава началника след съгласуване с Минстерския съвет, утвърждава щата и дава пагони.

Станчев бе номиниран от Радев да поеме НСО след оставката по лични причини на Данчо Дяков, който се сочи за близък с президента. Тогава се заговори за напрежение заради двамата “шефове” - Радев и съпругата му, чийто мерцедес бе засечен в нарушение пред столичен бутик. Но се оказа, че ген. Дяков имал покана за пост в чужбина.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Уругвайският футболен отбор "Данубио" (това е наименованието на река Дунав на испански език) отново си спомни за българските си корени. Клубът е основан от наши емигранти в Южна Америка и феновете изключително много тачат своята история. Футболисти, ветерани, привърженици и младежи на "Данубио" записаха видеоклип