Радо Темерута съветвал банда как да се пази от полицията (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7997340 www.24chasa.bg
Радо Темерута при един от арестите СНИМКА: Архив

Радослав Иванов - Радо Темерута е давал съвети на разбитата преди дни от МВР варненска наркобанда как да работи и да се пази от полицията, разкри на пресконференция Стоян Темелакиев, зам.-шеф на ГДБОП.

Част от указанията му били момчетата да слязат от лъскавите коли и да не използват едни и същи телефони. Обикновените автомобили, които са използвани, струват 20 000 лева, каза Темелакиев.

Според спецпрокуратурата Радо Темерута е зареждал варненци със синтетична дрога. Преди срещите негови хора от кримисредите проверявали района за полицаи и служебни коли.

"Тези негови мерки не са могли да противодействат на полицията и да предотвратят задържането", каза шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров.

При акцията на ГДБОП са претърсени 33 жилища и коли, има и лични обиски. Освен наркотици, предимно амфетамин и метаамфетамин под формата на кристали, били открити и 2 каси с "пари от оборотите". Иззет е и килограм хероин.

Варненската група разполагала с оранжерия за канабис и с бази за съхранение на стоката в къщи с видеонаблюдение. Имало и т.нар. отцепки, които да следят за полицейски коли. Те веднага информирали дилърите, ако забележат подозрителни цивилни мъже. За транспорт на наркотиците във Варна освен стари автомобили, били използвани и мулета, които пътували с автобуси.   

Според МВР наркобандата е действала от 11 месеца. Първата оперативна информация за нея била получена през януари т. г. Сигналът бе проверен и потвърден, каза Темелакиев. Известно време наркотърговците са следени със СРС.

Според Темелакиев групата била много добре структурирана. Лидерът имал ангажимент да осигурява доставките, да разпределя задачите и да осъществява контрол. Обвинението твърди, че са засечени негови срещи с Радо Темерута въпреки предохранителните мерки, които групата вземала.  На дело вчера стана ясно, че двамата са заснети от полицията. 

"През годините Радослав Иванов е влизал в полезрението на службите и отдавна е известен на МВР", заявиха и Петров, и Темелакиев. Те отказаха да коментират твърденията на защитата на Иванов пред спецсъда в четвъртък, че той няма присъди и дори криминални регистрации и че липсват доказателства да правел доставки по поръчение на бандата.

В момента 7 от обвинените по делото са зад решетките, а трима са пуснати под домашен арест. Те могат да обжалват решението на спецсъда да бъдат държани под ключ пред апелативния на 31 декември.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софийска градска прокуратура е образувало досъдебно производство, след получен сигнал от шестима члена на Висшия съдебн съвет. Той е за това, че случайното разпределение на делата в съдилищата, може да се манипулира. Това би могло да стане дори от хора със слаби компютърни умения, единствено имащи електронен подпис, заяви току-що Сийка Милева

Починал е бащата на президента Румен Радев - Георги. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Смолян. "Сутринта се обадих на президента, да му изкажа съболезнования. Учудвам се, когато баща ти е умрял, да говориш нелепици. В такъв тежък ден не бих си го позволил", заяви в Смолян премиерът Бойко Борисов

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико