София с 1,703 млрд. бюджет - с приоритет ще са кварталите, транспорт и екология (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7998622 www.24chasa.bg
Столичният кмет Йорданка Фандъкова и председателят на СОС представят проекта за бюджет 2020 на София пред общински съветници и районни кметове.

Готови сме с проекти за 16 детски градини и 10 училищни сгради, обяви Фандъкова

Бюджет от 1,703 млрд. лв., или с около 47 млн. лв. по-малко от тази година, предлага столичният кмет Йорданка Фандъкова. Инвестициите в кварталите, развитието на метрото, градския транспорт, екологията, образованието, културата и опазване на културно-историческото наследство са топприоритетите за догодина, с които да осигурим развитието на София, обясни тя при представянето на финансовата рамка за 2020 г.

“Бюджетът не е само разходи. Трябва да харчим толкова, колкото градът изкарва и колкото софиянци могат да си позволят. Предвиждаме 778 млн. лв. собствени приходи, или с 52,7 млн. лв. повече от 2019 г. Планираме с 46 млн. лв. повече приходи от местни данъци и такси”, обясни Фандъкова.

Бюджетът имал две важни задачи. Първата да се осигурят средства за инвестиции в кварталите - ремонт на улици, тротоари, паркове, нови детски градини и по-удобен градски транспорт. А втората - осигуряване на средства за увеличение с поне 10% на заплатите на медицинските сестри, учителите, работещите в градския транспорт, общинските театри. 134 млн. лв. ще е субсидията за картите с намаление в градския транспорт, а 650 млн. лв. за здравеопазване, култура, социалните институции и общинската полиция.

През 2020 г. общината ще инвестира 471 млн. лв. Фандъкова подчерта, че към всеки лев от данъци на софиянци общината добавя по още 1 лев от еврофондовете.

172,7 млн. лв. ще бъдат инвестирани в транспортна инфраструктура. 15 млн. лв. се предвиждат за отчуждаване.

37,6 млн. лв. отиват за екология, ремонт на паркове и рекултивация на депа. Ще се довърши ремонтът на Западния и Северния парк, парковете “Дружба” и “Заимов”.

61,4 млн. лв. ще се инвестират в ремонт и изграждане на 9 детски градини, 6 училищни сгради и 2 ясли. Отделно София има проекти за 40 млн. лв. за още 7 нови детски градини и 4 училища и ще кандидатства за средства от държавата. “Имаме огромен шанс догодина да изградим 16 нови детски градини и 10 училища. Това са 100 млн. лв. инвестиции в модерни условия за децата”, каза Фандъкова.

Догодина ще приключи реставрацията на банята в “Банкя” и ще започне възстановяване на тези в “Овча купел” и “Горна баня”. За второто крило на Централна баня тепърва ще се пише концепция. С 300 000 лв. програма “Културно наследство” ще подпомага собственици на ценни сгради да ги ремонтират. Догодина ще започне строителството на Център за съвременно изкуство “Топлоцентралата” и ще се ремонтира Малък градски театър “Зад канала”.

Очаква се бюджет 2020 да бъде гласуван от СОС през февруари.

90 камери в центъра ще засичат цапащи коли

90 камери, които могат да снимат регистрационни номера на коли, да засичат средна скорост на преминаване, колко време е стоял даден автомобил на една улица, вече работят в центъра на София.

Системата е инсталирана през лятото и може да служи за основа за въвеждане на нискоемисионна зона в бъдеще или да засича нарушители, ако в дни с мръсен въздух общината въведе ограничение на движението. Камерите са в зоната между булевардите “Сливница”, “В. Левски”, “Патриарх Евтимий”, “Скобелев” и ул. “Опълченска”, обясни зам.-кметът по транспорта Дончо Барбалов.

Преди това пък столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че ще сформира работна група, в която ще влязат и общински съветници, за да се обсъдят възможности за ограничаване на движението на автомобили в дни с мръсен въздух. Предложенията трябва да са готови до 3 месеца.

Ще се прави и анализ за подобряване на механизма за въвеждане на зелен билет от 1 лев за градски транспорт при сериозно замърсяване на въздуха. Над 47 000 зелени билета бяха продадени до 17 ч от касите на ЦГМ и метрото, след като общината обяви евтино пътуване заради мръсния въздух.

82 нови електробуса, 38 трамвая и 30 тролея, чакаме ги по-малко на спирките

Покупка на 38 нови трамвая, 30 тролея и 82 електробуса предвижда Столичната община. Ще актуализираме разписанията на градския транспорт, за да е по-удобен на гражданите, а до края на 2020 г. трябва да пуснем и довеждащ транспорт в кварталите, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

През 2020 г. трябва да бъде пуснат и третият лъч на метрото с 12 станции. За новите превозни средства и метрото са предвидени 213 млн. лв.

Иначе един от големите транспортни проекти е ремонтът на трамвайната линия от Съдебната палата до Княжево.

За ремонт на улици и булеварди се планират 74,5 млн. лв. От тях 10 млн. лв. ще получат районните кметове за обновяване на квартални улици.

Догодина ще се прави разширение на бул. “Ф. Кутев”, нов участък от бул. “Т. Каблешков” - от бул. “България” до ул. “Луи Айер”, пробив на бул. “П. Дертлиев”, участък от източната тангента - от бул. “Ботевградско шосе” до северната тангента. Основни ремонти ще има на улиците “Първа българска армия”, “Кукуш”, “Й. Щросмайер”, “Н. Коперник”, “Ат. Узунов”, “Народно хоро” и др. Ще се ремонтира и последният етап от бул. “България”.