Малко ядене по Коледа е невъзможно

https://www.24chasa.bg/novini/article/8001301 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Виновна обаче е не храната, а компанията

Ако отрупаните коледни трапези ви плашат, защото винаги качвате по някой друг килограм, дошло е време да се отървете от този страх. Английски учени успяха да докажат, че причината за многото ядене не е количеството храна, което стои на масата, а хората, с които я споделяте.

Изследователският екип от университета в Бирмингам е анализирал данни от 42 проучвания по въпроса за храненето и е стигнал до много интересни заключения. Освен всеизвестното, че на сладка раздумка е по-вкусно, учените смятат, че изборът на храна и количеството ѝ се явяват и социален код.

“Открихме сериозни доказателства, че хората ядат повече, когато са със семейството си или с приятели, отколкото когато са сами. Този ефект обаче не се наблюдава в компания на хора, които не са им толкова близки”, казва ръководителят на изследването доктор Хелън Ръдък. Според учените това се дължи на факта, че често избираме какво да сложим в чинията си в зависимост от впечатлението, което искаме да направим. Това е особено ясно изразено при жени, хранещи се с мъже, или пък при хора с наднормено тегло, които не искат да бъдат критикувани, че отново прекаляват с яденето.

Различните проучвания са установили, че в компания се консумира до 48% повече в сравнение със самотно хапване. При жените с наднормено тегло този процент обаче е 29. Ръдък подчертава, че хората искат да създадат добро впечатление пред непознати и затова предпазливо подхождат към храненето, тъй като не знаят отсрещната страна как гледа на него. Нещата още повече се усложняват през последните години, когато непрекъснато се говори, че прекомерното ядене разболява, а и се смята за много егоистично да се тъпчеш при липсата на хранителни ресурси в световен мащаб.

Когато става въпрос за семейни събирания, като Коледа например, нещата изглеждат съвършено различно. Не само защото хората се познават и се чувстват свободни да не се съобразяват какво ще си помислят останалите около масата. А защото в човешката природа е закодирано да ядеш с най-близките, смятат учените. Те припомнят, че древните ловци и събирачи на храна са споделяли своя улов в племето, тъй като това ги е защитавало от глад, когато самите те не са били в състояние да си осигурят прехрана. Много вероятно е този механизъм на оцеляване да се е запазил и до днес и да кара хората да ядат повече, когато са сред членове от семейството си и приятели.

Освен това предоставянето на храна се свързва с получаване на похвали и признание и всеки домакин на коледно събиране очаква гостите му да оценят неговите усилия, като най-голямото доказателство е чиниите да са празни в края на гощавката.

Има и друга психологическа предпоставка да се яде повече по време на предстоящите коледни и новогодишни празници. И дори когато сте преяли на обяд, с охота да сядате на масата и за вечеря. Изследователят по въпросите на храненето Каролин ван ден Акер казва пред Би Би Си, че това се дължи на асоциациите, които мозъкът много бързо прави с обстановка и храна. Когато човек е свикнал, че на определен ден, място и компания се яде здраво, със сигурност всяка година ще повтаря това. Тя дава пример дори с малко парченце шоколад от 1-2 грама, което някои от нас си позволяват за десерт.

“Ако често посягате към шоколад или чипс след вечеря, когато сядате, за да гледате телевизия вечер, тялото ви може да започне да свързва седенето на дивана, телевизора и яденето на нещо хубаво като едно цяло. В резултат, когато отивате на дивана, всеки път ще изпитвате желание да си хапнете”, обяснява Каролин ван ден Акер. По думите ѝ това може да се случва, дори когато чувствате, че нямате никакво свободно място в стомаха. “Преяждането не е нещо лошо по принцип. За разлика от кличината диагноза на ядене без край, при която огромни количества храна се поглъщат за кратко време и това често се свързва с усещания за отвращение, вина или срам, преяждането може просто да бъде определено като навик, от който искате да се откажете”, посочва Каролин ван ден Акер.

По тази причина не е много добре непрекъснато да си мислите как ще се наплюскате по Коледа, тъй като може да си съсипите всички положителни емоции от празника. Доказано е, че когато свързваме хубавите качества на една храна с определено време от годината, миризми, гледки или поведение, споменът за тази “сензация” се задейства и ни се дояжда. Това отключва не само психологически, но и физиологически реакции като отделяне на слюнка.

Оказва се, че ние хората действаме много по-различно от животните. Достатъчно е само да си припомним експериментите, които е правил в началото на миналия век руският учен Иван Петрович Павлов. Той успява да докаже, че слюноотделянето може да бъде предизвикано не само от виждане на храна, а и от неща, които обикновено я съпътстват. За целта той светва лампа и бие камбана, докато поднася храната на куче. В един момент спира да му пълни паничката в редовното време за хранене, но то продължава да точи лиги, след като чуе познатия звук и види светлината.

Асоциациите за глад се развиват много бързо, посочва Каролин ван ден Акер. Понякога дори настроението, в което се намираме, може да ги отключи. Хората често казват, че по-трудно се контролират при пълненето на чинията, ако са в компания или пък са уморени. “По принцип всяко едно настроение може да отключи желание да се яде, ако редовно е последвано от храна. Възможно е също удоволствието от общуването с нашите близки да ни пречи да се концентрираме върху това колко порции изяждаме. Дори хора, които сме изследвали в лабораторни условия, ядат повече, когато до тях е имало човек, с когото им е приятно да общуват”, казва изследователката по въпросите на храненето. Така че е безсмислено да се тормозите и да затягате коланите по Коледа.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата