Търсят се! Тексас, Стругаре и BNE - най-големите драскачи в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/8002855 www.24chasa.bg
От Столична община са направили серия от колажи как са изглеждали изцапаните от графитъри сгради и как изглеждат след почистване и боядисване.

Общината предлага забрана за продажба на спрейове на непълнолетни, също като цигари и алкохол

Серийните графитъри Тексас, Стругаре и BNE цапат с подписите фасади в София. Техните тагове са нашарили най-много сгради в столицата. За да спре вандалските прояви, Столичният инспекторат е потърсил съдействие от полицията, за да се установи самоличността на лицата, криещите се под трите псевдонима, научи “24 часа”.

“Това са най-често срещаните подписи в София. Изпратили сме писмо до СДВР с молба за съдействие да разкрием самоличността на хората, които стоят зад тези псевдоними, за да може да предприемем съответните мерки и да наложим глоби. Рисунки на Стругаре например могат да бъдат видени дори на ул. “Московска”, на която е и Столичната община”, разказа шефът на сектор “Контрол на рекламната дейност” в Столичния инспекторат Иво Пенев.

Инспекторатът вече има специален регистър, в който вкарва всички нерегламентирани драсканици по фасадите.

Близо 3000 кв. м фасади на обществени сгради са почистени от графити през тази година. Но често веднага след почистването те отново стават обект на вандалски прояви, а цената за премахването на надписите е от 12 до 20 лв. на кв. м. Заради зачестилите случаи в София от инспектората имат идея да предложат законодателни промени, с които да се въведе забрана за продажба на спрейове за рисуване на непълнолетни лица подобно на съществуващата забрана за продажба на алкохол и цигари. Сега спрейове за рисуване се продават свободно във всички железарии, както и в големите супер- и хипермаркети.

Санкциите, които

инспекторатът

може да наложи,

са от 100

до 5000 лева,

но само когато драскачът е хванат на място или самоличността му е установена чрез видеонаблюдението например.

Наскоро ученици от 91-а немска езикова гимназия решили да изрисуват част от стената на училището по повод завършването им. След полицейска намеса те са задържани и им е съставен акт за нарушение. “Но им обяснихме, че ако сами почистят графита, който са нарисували, глобата може да бъде и по-малка. Така не само ги накарахме да почистят сами, но и после решиха да пребоядисат цялата стена. Затова им наложихме минималните санкции, защото те осъзнаха деянието си”, обясни Пенев.

В друг случай обаче е наложена максималната глоба от 5000 лв. Става дума за лице, което е хванато да драска върху чешмичката с момченцето с кратунката в градинката “Кристал”. Това се оказала втора подобна проява на нарушителя.

“Има обаче

разлика между

графитите. Сред

тях има и такива

с художествена

стойност

Обикновено те са дело на момчета, които не знаят, че рисуват на нерегламентирани места. Последният такъв случай е с начинаещ графитър - младо момче, което твори в подлеза на бул. “Гоце Делчев”. Оказа се, че той не е съзнавал, че това не е редно, защото е видял, че там има и други рисунки”, обясни Пенев. Младежът е поканен на разговор в инспектората. Признал вината си и затова получил минимална глоба. По време на беседата се родила идеята да бъде подпомогнат с материали и да рисува благотворително на разрешени места.

Друг пример, че графитите не са само драсканици, а и улично изкуство, е кв. “Хаджи Димитър” в район “Подуяне”, който стана известен като галерия на открито. Там картини красят стените на над 15 блока. По инициатива на инспектората и ЧЕЗ много трафопостове също бяха разкрасени с рисунки.

“ЧЕЗ дори имат

програма, по

която

спонсорират

такива

художници”, добави Пенев. За 3 март пък ще бъдат възстановени и всички рисунки по патриотичния трафопост в “Овча купел” - ликовете на Васил Левски, Христо Ботев, цар Симеон и др.

Работи се и по идея за определяне на обществени места, на които графитърите да рисуват спокойно.

Една от идеите е за външната част на оградата на ИСУЛ откъм бул. “Данаил Николаев”. Очаква се становището на главния архитект на София Здравко Здравков.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Шанън де Лима бе коронясана за най-красивата нова половинка във Висшата лига. Тя оглави класацията на "Сън" по повод старта на сезона в Англия. Сексапилната моделка е жената до звездното попълнение на "Евертън" Хамес Родригес. Венецуелката се премести с него в Лондон от Мадрид след трансфера му при "карамелите" от "Реал"

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо