Ученици - “жирафчета” и “делфинчета” даряват пари и храна за дядо Сашо

https://www.24chasa.bg/novini/article/8005668 www.24chasa.bg
Дядо Сашо заедно с децата, които му помагат всяка седмица. СНИМКИ: АВТОРЪТ

За Коледа децата го дариха с 300 лева, събрани от депутати. Вече втори випуск от 23-о училище в София помага на възрастния мъж - учат се на добро и финансова грамотност

“Дядо Сашо!”, извикват децата 3 пъти през оградата, а от двора се задава трудно ходещ, но с голяма усмивка възрастен мъж. Това е дядо Сашо.

Учениците на София Бонева от столичното 23-о СОУ “Жолио Кюри” вече 4 години купуват всяка седмица хранителни продукти на 65-годишния мъж. Той е трудноподвижен заради тежко падане, при което наранява гръбнака си и чупи тазобедрена става. След операция са му поставени 4 пирона на лявата тазобедрица. “Много ми помагат децата. Благодарен съм им”, казва дядо Сашо.

Възрастният мъж живее сам под наем в сутерена на къща в столичния квартал “Редута”. Работил е в МВР, но получава инвалидна пенсия. По-голямата част от парите му отиват за наем и сметки, а

единственият

близък човек е

дъщеря му

Вече втори випуск на г-жа Бонева в края на всяка седмица събира малки дарения, с които се купува храна. Парите идват от родителите на децата. Те в края на всяка седмица заделят по 1-2 лв. за каузата.

Освен хранителните продукти малко преди коледната ваканция тази година второкласниците занесоха на дядо Сашо и плик с 300 лв., които събраха от коледен базар в парламента. В началото на декември децата продадоха ръчно изработени картички и сувенири и пяха в кулоарите на Народното събрание.

“Бяхме поканени от председателката на комисията по образование Милена Дамянова. Тя беше на открит урок в нашето училище и много хареса инициативата ни за дядо Сашо”, разказва учителката на малките дарители София Бонева.

Именно тя успява да създаде каузата преди 4 г. с идеята да научи децата на финансова грамотност, но и на човешки добродетели. Идеята да помагат на възрастен мъж идва от предишния випуск на учителката. Контакта с дядо Сашо пък дал дядото на една от ученичките. Така става традиция за класа всеки петък децата да ходят на пазар.

Преди да влязат в магазина, учениците се спират пред кварталния супермаркет, където следва кратък инструктаж.

“Какво не правим в магазина”, пита г-жа Бонева.

“Не тичаме, за да не съборим нещата от рафтовете”, отговарят децата.

“А какви храни

ще купим за

дядо Сашо”,

продължава тя.

Отговорът е

“здравословни”

Учениците не просто се опитват да помагат финансово на възрастния мъж, но и да му осигурят здравословна храна. Затова в магазина първо се спират на щанда с плодовете и зеленчуците. “Учим се и на здравословно хранене. Освен това, когато са в магазина, внимателно гледат цената и срока на годност”, казва София Бонева. Право да пазаруват имат само тези, които са били най-послушни през изминалата седмица. Сред тях има и касиер, който държи парите, както и счетоводител, който през целия пазар записва старателно на листче цените и изчислява общата сума.

Вече от 8 г. децата в 23-о СОУ от 1-и до 12-и клас се учат на предприемачество.

Учениците от предишния випуск на г-жа Бонева започват инициативата в помощ на дядо Сашо. Част от тях все още помагат и ходят в петък до магазина заедно с малките си съученици. Големите се наричат “жирафчета”, защото жирафите имат големи сърца, а сегашният випуск на г-жа Бонева носи името “делфинчета”, защото делфините са пословично умни животни.

“Смятам изобщо

да не спираме,

докато той е

там и си е жив”,

отговаря София Бонева на въпроса “докога ще продължават учениците ѝ да помагат на дядо Сашо?” А възрастният мъж казва скромно, че няма нужда от още помощ. “Децата ми дават достатъчно. Ако някой иска, да помага на децата. Те заслужават”, казва дядо Сашо.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кметът на София Йорданка Фандъкова отново припомни за забраната столичани да се разхождат в градини и паркове през уикенда заради ширещата се епидемия от COVID-19. Това бе и повод екипите на столичната полиция да засилят проверките в паркове и пешеходни зони. В събота полицаи предупреждаваха гражданите

Интересен начин да спрат съседите си да излизат си измислиха в столична кооперация. Ликът на шефът на кризисния щаб ген. Мутафчийски посрещаше всеки, който беше решил да излезне извън пределите на блока. Снимка: Забелязано в

Въпреки призивите на оперативния кризисен щаб всички да си останат по домовете и през днешния ден много столичани решиха да използват благоприятната прогноза и да излезнат на чист въздух. Полицията беше поставила патрули на възлови места в столицата, където по принцип има струпване на хора, а полицаите се опитваха всячески да накарат хората