Заплатите на медсестрите и лекарите 1 към 1,6

https://www.24chasa.bg/novini/article/8005720 www.24chasa.bg
Ръководството на лекарския съюз преди да влезе на разговори в МЗ. СНИМКА: Велислав Николов

Правилата ще важат и за частните болници

Падна горната граница за безплатна зъбна протеза

Не по-малко от 50 на сто от приходите на лечебното заведение ще отиват за разходите за персонала. От тях не по-малко от 80%ще са за медицинския персонал. Съотношението в заплащането между медицинските сестри и лекарите пък не може да е по-малко от 1 към 1,6. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след подписването на Националния рамков договор между Българския лекарски съюз и здравната каса. Тези правила, които трябва да увеличат заплатите на медсестрите след цяла година протести, са записани в договора.

“Ако приходите на болницата са 1 млн. лв., не по-малко от от 500 000 лв. трябва да са за заплати. От тях не по-малко от 80%, или 400 000 лв., ще са за заплатите на лекарите и медицинските сестри. Оттам съотношението е 1 към 1,6. Ако сестрата взима 1000 лв., лекарят ще взема 1600 лв.”, обясни механизма министърът.

Ако има болници, в които синдикатите са съгласни на по-малко съотношение, те ще трябва да направят мотивирано предложение до министъра на здравеопазването и той след анализ ще реши дали е възможно.

“Ние формираме разходите за възнаграждения на професионалистите като цяло и разходите за заплати на лекарите като цяло. Оттам има вътрешни правила, които се приемат от колективния орган и се определят от ръководството на болницата”, обясни Ананиев.

“Ще важи и за частните болници с промяна в Закона за лечебните заведения. Правилата трябва да важат за всички”, допълни членът на надзорния съвет на НЗОК от КНСБ Иван Кокалов.

“Подписаха рамковия договор. Смятам, че финализирахме конструктивни и успешни разговори за НДР 2020/2022 г. През тези 2 години може да подписваме допълнителни анекси, ако е необходимо. Забележките ни за профилактични прегледи при общопрактикуващите лекари са изчистени. Имахме предложения за цените на 5-6 пътеки, които са приети”, уточни шефът на лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

Българският зъболекарски съюз също подписа рамковия договор с НЗОК. “Падна горната възрастова граница и всички над 65 години, които се нуждаят, имат право на подвижни протези. Протезата е безплатна, пациентите трябва да платят само зъботехническия труд”, каза д-р Николай Шарков.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 73-годишна възраст легендарният треньор Люпко Петрович живее по-здравословно от всякога! В това се убеди лично репортер на "България Днес". Сръбският специалист, който за последно през миналата година води ЦСКА-София, е започнал редовни СПА процедури. Освен това е отказал цигарите и е намалил алкохола

На море семейно си изкарва почивката бившият депутат Добромир Гущеров, видя "България Днес". Милионерът е заедно със съпругата си, дъщеря си Мартина и нейния годеник, футболиста Димитър Евтимов, край морето. Преди да се отправи към плажната ивица, фамилията сяда в заведение край брега за чаша освежаващо кафе

Любопитна и провокативна реклама заснеха заедно най-сексапилната спортна репортерка в Италия Дилета Леота и голямата звезда на "Милан" Златан Ибрахимович. Двамата застанаха зад камерата в клип на популярна компания за индивидуални фитнес тренировки. За целта красивата италианка нахлузи боксови ръкавици и започна да удря плочките по корема на