БНБ и ДАНС ще правят общи проверки за пране на пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/8019110 www.24chasa.bg
Димитър Радев

От 2020 г. банките ще проверяват политици, ако правят превод над 150 евро

От 1 януари 2020 г. БНБ и ДАНС ще правят съвместни проверки при съмнения за пране на пари. Това предвижда проект на инструкция, обявена за обществено обсъждане.

Целта е финансовата система да не се използва за пране на пари и финансиране на тероризъм. Документът задължава проверяващите и от двете институции да не разкриват информацията, станала им известна при проверките. Общите акции могат да се провеждат както по искане на експертите на управителя на БНБ Димитър Радев, така и на ДАНС.

Поправки в закона за пране на пари, приети в края на тази година, задължиха всички банки да правят комплексни проверка на т.нар. политически личности при преводи над 150 евро. БНБ ще изготви списък с имената им и ще го изпрати в Брюксел и във всяка платежна институция, за да се следят паричните им операции с повишено внимание. Причината е, че евродиректива определя политиците като хора с повишен риск. До поправката законът определяше като такива президент, премиер, министри, депутати, съдии, кметове, шефове на държавни предприятия, висши офицери, посланици, шефовете на БНБ и на Сметната палата. След ремонта към тях бяха добавени и членовете на управителните органи на политически партии.

Освен политиците, службите ще проверяват свързани лица - родители, деца, съпрузи или такива във фактическо съжителство, роднини по съребрена линия до втора степен и всеки, за когото има данни, че е в търговски, професионални или други делови взаимоотношения.

Комплексната проверка означава тяхното идентифициране, установяване на действителния собственик, събиране на информация за деловите отношения, както и произход на парите.

Законът забрани сейфове и банкови сметки да са анонимни след 1 януари 2020 г. Той дава право на достъп до тях, на съд, прокуратура, НАП, КПКОНПИ, ДАНС, ГДБОП.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача