Джаджи за презареждане на мозъка

https://www.24chasa.bg/novini/article/8019314 www.24chasa.bg
Някои от устройствата приличат на шлем, който улавя периодите на мозъчната дейност по време на сън. Когато регистрира бавната фаза, започва да произвежда едва чуваеми звуци с честота, които подобряват дейността на невроните.

Осигуряват бързо и дълбоко заспиване

Ваканцията свърши, а за мнозина от нас чувството, че не сме си починали достатъчно, непрекъснато пулсира. И колкото и да се стараем да отделяме моменти за висене пред телевизора или игри с децата на открито, сутрин отново се събуждаме с натежала глава.

Според психолози причината за това е недоспиването, на което не обръщаме достатъчно внимание покрай празничната еуфория. Ние смятаме, че купонясвайки с роднини и приятели посред нощ, презареждаме батериите, но всъщност това е измамно. Да, ние получаваме положителни емоции, но алкохолът, който обикновено си пийваме през това време на годината, фрагментира нашия сън и потиска нормалното протичане на сънищата. В резултат някои хора се връщат от ваканция с необяснима умора.

“През 40-те години на миналия век хората са спели средно над 8 часа, а сега твърдо сме под седем. По този начин сме загубили около 20% от съня си за 70 г., което е потресаващо намаление”, казва пред Би Би Си Мат Уокър, професор по невробиология и психология в калифорнийския университет. Въпреки че често се тиражират примери с успешни хора с по пет часа сън, като например Маргарет Тачър и Доналд Тръмп, учените смятат, че няма такива човешки индивиди, които да съществуват с толкова малко спане, без да навредят на здравето си. По въпроса са правени близо 10 000 изследвания. “Всички основни заболявания убийци в развитите страни имат пряка връзка с недоспиването. Това са алцхаймер, рак, затлъстяване, диабет, депресия”, посочва Уокър.

Прогнозите са, че тази тенденция ще продължи, тъй като растящата необходимост да се работи надвишава възможностите на обичайния дневен график и първото нещо, което обикновено жертват хората, за да се справят, е сънят. Затова усилията на учените вече се насочват към разработването на устройства, които да оптимизират часовете, които прекарваме в леглото. Целта е да се ускори времето за потапяне в дълбок сън и да се повиши качеството на релаксация.

За да се случи всичко това, те изследват различните фази на съня, които имат собствена характерна структура на мозъчните вълни. Например през така наречения период на бързите очи ритъмът на невроните е много активен и тогава обикновено виждаме сънища. В момента, в който те спрат да се движат, попадаме в дълбоко безсъзнателно състояние или бавен сън, който е от решаващо значение за нормалното функциониране на мозъка. Причината е, че по това време области на мозъка прехвърлят спомени за случилото се през деня от категорията на краткосрочната към дългосрочната памет.

Бавният сън улеснява този трансфер на информация, посочва Ян Борн, ръководител на катедрата по медицинска психология и поведенческа невробиология на университета в Тюбинген. Фазата на бавен сън също задейства притока на кръв към мозъка, като по този начин се промиват блокажи, които са потенциално вредни за невроните. А и се наблюдава намаляване на нивото на кортизол, хормона на стреса, което спомага за възстановяването на имунната система.

Една от най-обещаващите технологии за бързо потапяне в дълбок сън е метроном за заспал мозък. Има го в различни варианти чрез светлина, звук или вибрации. Някои от устройствата приличат на шлем, който улавя периодите на мозъчната дейност по време на сън. Когато регистрира бавната фаза, започва да произвежда едва чуваеми звуци с честота, които подобряват дейността на невроните. “Нашите експерименти показаха, че използващите такива устройства имат по-ясен спомен за преживяното през предишния ден и по-ниски нива на кортизол. Никой от участвалите в проучването не съобщава за нежелани последствия или странични ефекти от подобна мозъчна стимулация”, обяснява Борн.

Френският стартъп Dreem вече произвежда такъв шлем за глава, който струва около 400 евро. Той стимулира мозъка със звукови импулси, които потапят човек във фазата на бавен сън. Има разработено и мобилно приложение към тази джаджа, което предлага и практически съвети за подобряване на съня, включително медитация и дихателни упражнения.

Philips пусна своето устройството SmartSleep още през 2018 г., но то може да се купи само в САЩ срещу 399 долара. То е за онези хора, които по някаква причина просто не си позволяват да спят толкова, колкото тялото им се нуждае, обясняват от фирмата. Нейните експерти признават, че устройството не може да замени здравословния сън през цялата нощ, но поне трябва да накара страдащите от недоспиване да се почувстват по-добре на следващия ден, тъй като е доказано, че чрез него се стига по-бързо до бавната фаза.

Ирландска компания съобщи наскоро, че е създала очила, които помагат за нормализиране на съня. На външен вид те по нищо не се различават от обикновените, но са оборудвани с филтри и миниатюрни лампи, излъчващи синя светлина. Към тях също има приложение за смартфон, което помага на използващия очилата да си създаде индивидуален терапевтичен режим.

В университета в Монреал пък работят върху легло за възрастни, което се движи напред-назад през четири секунди, подобно на бебешка люлка. Първите експерименти с него са показали, че то също помага за по-бързо достигане до дълбок сън.

На българския пазар също вече се предлагат някои продукти, макар да не се съобщава дали ефективността им е тествана научно. Така че, ако имате нужда от подобен стимулатор за сън, трябва да направите задълбочено проучване, преди да купувате.

Разбира се, най-ефективният начин е да си осигурявате достатъчно време за сън. Това означава да си лягате рано, да не пиете алкохол или кофеин преди сън и да се откажете от навика да преглеждате социалните медии или любими сайтове в леглото. Всички тези неща е доказано, че вредят на съня, също както и че нашият мозък не може да функционира правилно без презареждане. А то се осигурява чрез здрав сън.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата