Повдигнаха обвинение срещу босненски сръбски генерал за геноцида в Сребреница

https://www.24chasa.bg/novini/article/8025130 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Босненската прокуратура за военни престъпления повдигна днес обвинение срещу босненски сърбин, бивш армейски генерал, за участие в клането на около 8000 мюсюлмански мъже и момчета в Сребреница през 1995 г., признато за геноцид от две международни съдилища, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Миломир Савчич, сега 60-годишен, е обвинен в подпомагане на геноцид за това, че през юли 1995 г. като командир в босненската сръбска армия е наредил на свои подчинени да заловят, убият и заровят възрастни босненски мюсюлмани от източния анклав Сребреница, намиращ се под защитата на ООН.

Савчич съзнателно е помогнал на Младич и на полковник Любиша Беара, както и на другите командири на босненската сръбска армия, извършили клането в Сребреница, целящо да унищожи мюсюлманите като етническа група в региона, изтъкна прокуратурата в обвинението.

Босненските сръбски сили, водени от генерал Ратко Младич, атакуваха Сребреница на 11 юли 1995 г., като отделиха мъжете от жените и децата и убиха около 8000 мюсюлмани, които след това заровиха в масови гробове. Клането в Сребреница бе признато за най-жестокото престъпление в Европа след Втората световна война.

Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия осъди Младич и Беара на доживотен затвор за геноцида в Сребреница.

Савчич, който не е арестуван, е председател на организацията на ветераните от войната в Република Сръбска. Той има двойно босненско и сръбско гражданство.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро