Омбудсманът иска прокурор да провери 24 смърти за година в дом за хора с деменция (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8028916 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Авторката

Кметът на Сухиндол: Материалните условия са лоши, но персоналът полага всички грижи

Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев с искане да бъде извършена проверка в Дома за хора с деменция в с. Горско Косово, община Сухиндол. Поводът - 24 смъртни случая в дома само за една година.

"Като омбудсман считам, че това представлява голям процент починали от общия брой настанени лица, дори като се вземе предвид спецификата на заболяванията им", заявява Ковачева в сигнала си. Внезапна проверка на експертите на обществения защитник през декември м.г. констатирала изключително лоши условия, при които живеят хората, настанени в социалната институция. Като пример се посочва случай на скоро настанено лице с декубитални рани, които не са обработени в продължение на 4 дни поради отсъствие на медицинската сестра.

Омбудсманът иска прокурор да провери 24 смърти за година в дом за хора с деменция  (Обновена)

"Те идват в дома със заповеди за настаняване от дирекция Социално подпомагане в Павликени. Там се прави подборът на хората, които трябва да бъдат настанени в дома. Когато ти изпратят човек, 23-и набор, който го носят на носилка или в инвалидна количка, само господ може да каже колко ще преживее.Те са дементно болни и имат нужда от 24-часова грижа", обясни пред "24 часа" кметът на Сухиндол Пламен Чернев.

В дома живеят 57 възрастни при капацитет 60 места. В констатациите се отбелязват неглижиране, решетки, обездвиженост на болните. За тях се грижат 33-ма души медицински персонал, санитарки. Има невролог, интернист, всичко, което е необходимо е подсигурено, каза кметът. Според него не може да се говори за унизително или нечовешко отношение в дома. "Персоналът заслужавал медали за работата, която изпълняват на минимална работна заплата. Работата на тези хора е перфектна, те полагат неимоверни усилия, правят всичко необходимо за тях, но знаете ли какви хора има - оставят близките си тук и дори не искат да ги вземат да ги погребат. А други само чакат да почине човек и да дойдат да му вземат останалите лични спестявания, ако му е била голяма пенсията", разказа Пламен Чернев.

От общината знаят за лошите битови условия, но нямат достатъчно средства в бюджета, за да решат проблемите.

"От 2007 г. имаме разработен проект за цялостно разширение и саниране на дома на стойност 1.5 млн.лв., за съжаление тогава не получи одобрение. Не спираме да търсим начини за финансиране. Само с капиталовите разходи на общината купуваме перални, сушилни, подменяме дограма, извършваме ремонти на парна и отоплителна инсталация, климатични системи. Тази година също сме предвидили 15 хиляди лв. за текущи ремонти. М.г. направихме пожароизвестяване видеонаблюдение, рампа за инвалиди", обясни Чернев.

Той е категоричен, че през годините са правени десетки проверки от различни институции и не са регистрирани сериозни нарушения.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното

Близки и роднини на заразени пациенти с Covid-19 се оплакаха пред сайта "Mediapool", че повече от 48 часа не са уведомени за резултатите от пробите, които са им взели. "Как може на депутатите да излязат резултатите за ден, а нашите се бавят повече от 48 часа", недоволстват роднини на заразени, които са силно притеснени