Българче, отнето от майка си в Италия преди 18 месеца, се върна при нея

https://www.24chasa.bg/novini/article/8031555 www.24chasa.bg
Лучо Малан, сенатор от “Форца Италия”, допринесе за щастливото решение на казуса.

Сенаторът Лучо Малан, ангажиран със случая, доволен от съдебното решение

Българското момиченце, което през юни 2018 г. бе отнето от социалните служби в Ладисполи, до Рим, беше върнато на семейството му.

Новината съобщи в блога си италианският сенатор от партията “Форца Италия” Лучо Малан, който се ангажира с решаването на случая.

След 18 месеца раздяла детето отново е при майка си.
След 18 месеца раздяла детето отново е при майка си. СНИМКА: Pixabay

“София се върна вкъщи”, възкликват Малан, председател на асоциацията “Социална мрежа”, и адвокатката Катя Пикиери, отговаряща за правните служби в нея.

София е

условното име

на 12-годишното

българско

момиче,

отнето в края на юни 2018 г. от майка си, с която живеело в градчето Ладисполи, на север от Рим. В. “24 часа” писа подробно за случая на 31 юли, разказвайки как роденото на 27 юни 2007 г. в България дете е отнето от семейството му.

Българката се преместила с детето си в Ладисполи през 2012 г. и живеела с мъж, който също се грижел за София, въпреки че не е неин биологичен баща. През май 2018 г. социалните служби получили сигнал от училището на детето,че отсъствало 27 дни от училище заради въшки в косата .

Този период на отсъствия се оказал достатъчен мотив за местните социални служби да отнемат София от майка ѝ. Според сенатор Малан само след една визита на 27 юни 2018 г. в дома на детето социалните служби постановили, че семейството му не е в състояние да се грижи за него. Затова на 28 юни отишли с карабинери в дома, за да го отнемат от майката.

На 27 юли м.г. пред Министерството на правосъдието в Рим се проведе манифестация в подкрепа на момичето, което е с двойно гражданство.

“Сега най-после момичето, несправедливо отнето от майка си, се върна в дома си”, пише Малан в блога си. Това става възможно, след като е признато, че най-подходящото ѝ за отглеждане място е семейното жилище. Съдът е постановил и че е необходимо

на момичето

да бъде оказана

психологическа

помощ,

за да преодолее случилото се, което година и половина по-късно все още не може да си обясни.

“През онзи ден трябваше да изляза от вкъщи по чехли... имаше и карабинери”, разказала София на експерт, назначен от съда. Тя разказала и колко тъжно било отдалечаването ѝ от дома.

Малан изразява задоволство от сегашния развой на събитията. “Това е едно от най-хубавите неща, даже може би най-хубавото, от мандата ми на сенатор”, коментира след щастливия завършек на одисеята сенаторът, който е член на комисията за проблемите на децата и юношите.

Той

направи през

юли м.г.

парламентарно

запитване за

София

и то беше адресирано до тогавашните министри на правосъдието, социалното дело и здравеопазването. През август политикът отиде в католическия институт в Ладисполи, където се намираше София.

Тогава сенаторът коментира пред агенция Дире случая с отдалечаването на София от майка ѝ като “невероятно нарушаване на правата, противоречащо на постановлението на магистрата. Някой се сдобива сам с власт, чужда на каквито и да е закони и естествени права”.

Случаят “София” предизвика серия от полемики сред замесените в него институции. Според информационната агенция Дире, от една страна била кметската съветничка по социалните въпроси в Ладисполи Лучия Кордески, която заявила, че “на 3 юли съдът на град Чивитавекия е сметнал за правомерни всички процедури по случая от страна на общинската администрация на Ладисполи, която спазила законите и правата на детето”. Кордески допълнила, че не е имало само една визита в дома на детето от страна на социалните служби, както нееднократно изтъкнали сенаторът Малан и адвокатката на българската майка, “а няколко посещения, при които се видяло, че

детето живее в

условия на

нищета

и че състоянието на жилището не се дължало на ремонтните работи или подготовката за отпътуването в родината”.

От друга страна обаче, адвокатката на българската майка Катя Пикиери обяснила пред агенцията, че “в рамките на година след отдалечаването на момичето от майка му не са стартирали проекти, целящи връщането на детето в семейната му среда, както се предвижда от закона. Освен това на източноправославното дете било наложено извършването на причастие в традициите на католическата църква. Това е злоупотреба”, коментира Малан.

Според адвокатката Пикиери в началото на юли по нейно искане съдът е постановил възстановяване на телефонните обаждания между майка и дъщеря, както и правото на свиждане, които през май т.г. били спрени без разрешение от съда, “със съмнителна мотивация”, както казва Пикиери.

“На 27 юли само след мое настояване бяха разрешени отново обажданията, но бяха сведени до едно на седмица, а не до две”, допълва защитничката.

На 12 август м.г. майката на детето отишла в структурата, където било приютено, “по искане на социалните служби, които обаче поставиха условия тя да подпише декларация, редактирана едностранно от тях, без искането на съда”. Майката била задължена да подпише документа, в който се казвало, че можела да вижда дъщеря си само ако разговорите с нея са на италиански и само в присъствието на психолог и социален работник.

В миналото майката поискала присъствието на т.нар. културен посредник (медиатор) по време на срещите, за да улесни комуникацията със социалните служби.

Това обаче било

отказано от

общината по

икономически

причини,

както уточнява адвокатката.Тя обаче допълва, че психологът и социалният работник можели спокойно да бъдат заместени от културен медиатор и да се спести икономически от всичко това.

Според Лучо Малан по тази причина майката отказала да подпише декларацията, “съдържаща условия, които унищожават какъвто и да е тип естествено общуване и интимност по време на тези срещи”.

“Момичето е прекарало 14 месеца далече от семейството си, 3 месеца без право на разговори.

За мен това са

условия, подобни

на предвидените

от параграфa за

строг затвор за

осъдени мафиоти И всичко това само заради мръсотия и въшки, както се казва в документа на социалните служби”, коментира през август Малан.

Четири месеца по-късно обаче нещата се разрешиха щастливо за София и майка ѝ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца