Десетки хиляди са блокирани, опитвайки се да избягат от пожарите в Австралия (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8031583 www.24chasa.bg
Снимки: Ройтерс

Десетки хиляди хора са блокирани, докато се опитват да избягат от опустошените от горски пожари райони на югоизточния австралийски бряг на Австралия, съобщава британският вестник The Guardian. По-рано те бяха призовани да пуснат преди завръщането на екстремните и опасни метеорологични условия.

Масовата евакуация в Нови Южен Уелс (New South Wales) и щата Виктория е сред най-големите спешни евакуации на хора в Австралия. Броят на бягащите от кризата остава неясен.

Австралийският премиер Скот Морисън призова хората да бъдат търпеливи, докато той отново отклони критиката по адрес на неговото правителство за справяне с причините за климатичните промени.

„Знам, че можете да имате деца в колата, да се тревожите и да сте стресирани, а трафикът да не се движи бързо, но най-доброто нещо, което можете да направите, най-доброто нещо, което помага на онези доброволци, които се опитват да наведат някакъв ред в тези ситуации, е всички да бъдете търпеливи“, каза Морисън, цитиран от "Фокус".

По време на обиколка на изгорелия град Кобарго гневен протестиращ каза на Морисън, че трябва да се „засрами от себе си“ и че „ е оставил страната да изгори“.
Властите във Виктория изпитват сериозни опасния за 17 души, които са изчезнали и съветват всички, които могат да го направят, да напуснат засегнатите от пожари места.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари