Обвинен за трафик на мигранти счупил прешлен при игра на футбол преди ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/8034033 www.24chasa.bg

Съдът нареди медицинската експертиза да се извърши в МВР болница

Четирима млади мъже, обвинени за трафик на мигранти през 2018-2019 г., бяха доведени с белезници в апелативния специализиран съд днес. Те поискаха да бъдат пуснати на свобода срещу по-леки мерки за неотклонение, но съдбата им ще се реши на 9 януари.

Тогава в спецсъда трябва да бъде представена комплексна съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на един от обвинените - Георги Георгиев.

Два дни преди ареста му през септември м.г. при игра на футбол той счупил 4-ти ломбален прешлен и оттогава имал проблеми, свързани с болки и затруднения при ходенето.

3-членен състав с председател Галя Георгиева назначи експертиза за здравословно състояние на задържания.

Двама лекари от МВР-болница - ортопед травматолог и неврохирург, трябва да се запознаят с медицинската документация до момента, да прегледат Георгиев и да кажат какво е актуалното му състояние, от какво лечение се нуждае и къде може да се извърши то - в затворническата болница или в специализирана клиника извън местата за лишаване от свобода.

"Ние не сме лекари, че да ви снемем анамнеза. Вярно е, че ви боли, но трябва да чуем експертите", обясни на задържания съдия Галя Георгиева.

Залата бе пълна с роднини на задържаните. Те са обвинени по дело за участие в организирана престъпна група, превеждала мигранти през границата.

Миналата година арестуваните бяха 10, но част от тях бяха пуснати срещу гаранции между 5000 и 10 000 лв. Една от причините бе, че са съдействали на разследването. Още един от групата пък наскоро бил освободен от ареста по друга причина. 

Уличените са задържани след акция на ГДБОП в София и Костинброд. При нея след 28 претърсвания на жилища и коли, а също и след лични обиски, са иззети радиостанции, таблети и телефони.  Според обвинението групата е действала в рамките на година - от август 2018 г. до задържането през 2019 г. Колко са обаче преведените чужденци през границата за Сърбия и Западна Европа не е ясно.

В края на миналата година първата инстанция - специализираният наказателен съд, е отказал да пусне Георгиев и другите трима задържани - Димитър Драгиев, Костадин Костадинов и Иво Костадинов. Те обжалват решението пред апелативния спецсъд.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното