Франция разследва писателя Габриел Мацнеф за изнасилване на малолетни

https://www.24chasa.bg/novini/article/8034949 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Френската прокуратура започна разследване по обвиненията за изнасилване на дете срещу 83-годишния писател Габриел Мацнеф, след като 47-годишната Ванеса Спрингора, написа в новоиздадената си книга, че е била негова жертва, когато е била на 14 години, съобщиха АФП и Ройтерс.

Твърденията на Ванеса Спрингора, която ръководи издателство "Жулиар", разтърсиха френските литературни кръгове.

"След като анализира романа "Съгласието", публикуван на 2 януари, Парижката прокуратура започна разследване за изнасилване на малолетни на възраст до 15 години, по специално на Ванеса Спингора", гласи разпространеното изявление, предава БТА.

Разследването ще провери посочените в книгата факти, но и ще се опита да идентифицира други възможни жертви във Франция и чужбина.

"Съгласието" е автобиографичен роман. В него писателката разказва как е била прелъстена от Габриел Мацнеф, когато още не е била навършила 14 години и как това се е отразило на живота й, в който основно място заемат депресиите й.

Ванеса Спрингора каза пред в. "Паризиен", че не възнамерява да подава жалба, но парижката прокуратура се самосезира.

Романът на Спрингора е поредното обвинение за сексуално насилие във Франция, предизвикано от движението #Аз също. Преди той да бъде публикуван, министърът на културата Франк Ристер написа в Туитър: "Литературният ореол не гарантира безнаказаност" и допълни "Всички жертви, намерили кураж да нарушат мълчанието, имат моята подкрепа".

Габриел Мацнеф е много популярен във Франция. Той сам е признавал слабостта си към ненавършилите 16 години и към секс туризма с момчета в Азия, за които е писал в много свои творби, но досега това почти не правеше впечатление.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното