Няма опасност от воден апокалипсис, но 85% от водата е за производство на ток (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8034955 www.24chasa.bg
Според министър Петя Аврамова и заместника и? Николай Нанков в страната и сега има десетки малки селища с водни режими, които са въведени отдавна. СНИМКА: Христо Николов

Министър Аврамова: Непочтено е БСП да спекулира със страховете на хората

В България не се задава воден апокалипсис. Язовирите в страната, за които се изнася информация, че са празни, изобщо не са в застрашено състояние, заявиха регионалният министър Петя Аврамова и заместникът ѝ, отговарящ за водния сектор, Николай Нанков.

От справката, която изчете министър Аврамова, стана ясно, че в язовир “Тича”, който снабдява с вода Шумен и Търговище,

има вода

за 30 месеца,

в “Камчия” - за 10, в “Асеновец”, който захранва Сливен - за 4 месеца и половина, а в “Бебреш”, който снабдява Ботевград - за 3 месеца.

Тези изчисления са правени обаче, при условие че водата от тези водоеми се използва в продължение на месеци само за битово-питейно водоснабдяване, каза Петя Аврамова.

В същото време от справка на МОСВ за ползваните водни количества от 51 значими комплексни язовира в страната се вижда, че за питейна вода през първото тримесечие се използват средно едва 6,25% от водата. 2,2% са за промишлени нужди, 6,47% са за екологични, а най-голямото количество - 84,96%, е за производство на ток.

Разрешенията за такова разпределение на водните количества се променят всяко тримесечие в зависимост от конкретните нужди.

Освен язовирите местните водоснабдителни дружества ползват и много каптажи, кладенци, речни водохващания и други източници.

“Непочтено е да се всява страх у хората, вероятно БСП подгрява за предстоящите дебати по вота на недоверие в парламента”, коментира министър Аврамова, визирайки

публичните

изяви на

депутати от БСП,

които твърдят, че един или друг язовир в страната са изпразнени.

Междувременно стана ясно, че на 6 януари главният прокурор Иван Гешев ще се срещне с лидера на БСП и председател на парламентарната група на левицата Корнелия Нинова. Повод за срещата са предприетите разследвания за водните проблеми в Перник и заявеното от Нинова намерение да предостави допълнителна информация по случая.

Аврамова и Нанков не отрекоха лошото състояние на ВиК сектора и подготвят през април внасяне в парламента на нов закон за водоснабдяването и канализацията. Едно от предложенията в него е

създаване на

холдингова

структура,

която да обедини всички водни дружества, като това щяло да помогне в тежки случаи за преодоляване на финансови проблеми.

Друг момент са предвидените водни помощи за социално слаби. Това се прави с цел да не се спира по-нататъшното поскъпване на питейната вода, тъй като приходите на ВиК операторите занапред ще са много важно перо за изискваните инвестиции в сектора.

В момента например несъбраните вземания на ВиК дружествата са към 114 млн. лв., като по-голямата част от тях - 80 млн., са от битови клиенти. “Токът може да се спре, когато клиентът не плаща, но водата не можем”, каза Аврамова.

Секторът е и крайно недофинансиран - за доброто му състояние са

нужни

инвестиции

от порядъка

на 12 млрд. лв.,

а европейските проекти, които започват да се изпълняват в момента, са за около 2 млрд. лв., подчерта Нанков.

Има и политически причини за закъсненията на водните проекти, които се финансират по Оперативна програма “Околна среда” - на много места в страната местната власт, която е съдружник в някои ВиК дружества, не искаше да регистрира водни асоциации, които да кандидатстват с проекти, каза Нанков. Това доведе до забавяне с около година и половина на финансирането.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал