Кметът на Несебър влезе в кабинета си, прокурори пак искат да го извадят (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8035386 www.24chasa.bg
Николай Димитров е на работа от 2 януари.

Николай Димитров можело да повлияе на свидетелите срещу него, тъй като те работили в общински фирми, е аргументът на обвинението

Николай Димитров се върна в кметския си кабинет в Несебър в първия работен ден на Новата година 2 януари. Първата му среща бе със заместниците в общината, за да координират заедно задачите за годината.

Спецпрокуратурата обаче поиска в петък съдът да го отстрани отново от поста. Николай Димитров в края на миналата година бе пуснат на свобода срещу 50 000 лв. гаранция.

Прокуратурата се опасява обаче, че кметът на Несебър можел да повлияе на свидетелите срещу него, защото като кмет бил работодател на повечето от тях - те се трудели в общински фирми.

Избраният с 8081 гласа за четвърти мандат кмет бе арестуван дни преди местните избори в края на октомври миналата година. Николай Димитров спечели още на първи тур въпреки че бе в килията. Стотици жители на Несебър излязоха в негова защита, след като бе обвинен като лидер на престъпна група за купуване на гласове. В ареста попаднаха още 3-ма кандидати за общински съветници и кандидат за кмет на Св. Влас.

На 11 ноември м.г. Димитров бе конвоиран до Несебър, за да положи клетва като кмет. След два часа престой в общината бе върнат обратно в ареста в София, където остана до 27 декември. Мярката му бе променена от задържане под стража в парична гаранция на 23 декември. Основният мотив на спецсъда беше, че няма опасност да се укрие или да извърши друго престъпление, защото са събрани повечето от доказателствата.

Гаранцията бе внесена на 27 декември и Димитров се прибра в Несебър.

Основният свидетел срещу кмета е мъж на име Димитър Балинов. Допреди време той бил началник в една от общинските фирми за поддръжка и ремонт в Несебър, но след това бил освободен.

Балинов сам отишъл в ДАНС в началото на септември, твърдейки, че му предлагат да купува гласове. Димитров отрича да са се срещали.

Основният свидетел Балинов провел няколко срещи обаче с други двама от обвиняемите - Георги Георгиев и Петър Тодоров. Те са избрани за общински съветници. Според обвинението Балинов трябвало да осигури 400 гласа за Димитров, за които щял да получи 10 хил. лева. Други свидетели са братя, които работят в общинска фирма за почистването на града.

Отстранява се

само при

обвинение във

връзка с работата

Отстраняването от длъжност се иска от прокуратурата, когато обвинението е за престъпление, извършено във връзка с работата, гласи НПК. Поради тази причина спецсъдът може и да не уважи искането, защото Николай Димитров не е обвинен за нещо, което е направил във връзка със служебните си задължения.

Отстраняването става на две съдебни инстанции. Първото решение се обжалва пред апелативния съд, който се произнася в открито съдебно заседание.

То винаги е временно и се отменя отново от съда по искане на прокуратурата или на отстранения, който може да подава молба за възстановяване на поста винаги когато реши. До отстранявяне може да не се стигне и ако длъжностното лице излезе в отпуск и съдът прецени, че времето, през което няма да е на работа, е достатъчно, за да се приключи разследването.