На газовата борса: за два работни дни - 8 сделки

https://www.24chasa.bg/novini/article/8039097 www.24chasa.bg
Новата компресорна станция “Странджа 2” бе открита миналата година. В нея от държавния бюджет бяха вложени 70 млн. лв. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Промяната на входната точка на природния газ след Нова година намалява цената на горивото

За двата работни дни от началото на 2020 г. - 2 и 3 януари, на новосъздадената българска газова борса, която стартира от началото на годината, са сключени осем сделки. Това съобщи по БНР изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов.

“Сделките са доста под регулираната цена, одобрена на първи януари от Комисията за енергийно и водно регулиране. Това означава, че интерес към борсата има. Има регистрирани 14 ползватели. Ценовите сигнали, които се дават от тези сделки, показват, че има смисъл от борсата. Освен до либерализация това ще доведе и до по-добри финансови и икономически условия”, каза Малинов.

“След изграждането на “Балкански поток” приходите на “Булгартрансгаз” ще се увеличат няколко пъти. Това, което очакваме с реализацията в по-голям мащаб на “Балкански поток”, е приходът от пренос на дружеството да достигне около 400 млн. лева, каза той.

От началото на годината доставките на природен газ от Русия вече се осъществяват успешно през новата входна точка – “Странджа 2”, през Турция.

“Плюсовете от реализирането на този проект са сигурност и икономическа целесъобразност. Това ще се отрази върху крайните цени и върху крайния потребител. С промяната на точката на доставка се спестяват и транспортни разходи. През “Странджа 2” газ получават и Северна Македония, и Гърция”, каза още изпълнителният директор на “Булгартрансгаз”.

“Считано от 1 януари липсва поток на природен газ по трансбалканския газопровод. Независимо от това нашата система е готова да поеме такъв поток, ако има необходимост. Реверсивният поток, част от концепцията за вертикалния газов коридор, вече е отворен и когато пазарът има интерес и пазарните нива позволяват, може да се транспортира природен газ във всички посоки”, допълни Малинов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал