Силва, усмихни се - пътуваш! Така приятели изпращат Зурлева

https://www.24chasa.bg/novini/article/8039175 www.24chasa.bg

Освен образовани и умни ни трябват и щастливи хора, каза преди месеци най-дългогодишният шеф на Нова телевизия

Днес в 14 часа в храма “Света София” тя ще посрещне за последно тези, които я ценяха и обичаха

“Усмихни се - пътуваш!” Така приятели на Силва Зурлева ще я изпратят в най-дългото пътуване за всеки човек на тази земя.

В един от най-студените януарски дни те ще оставят на гроба ѝ нейните любими пролетни цветя - фрезии, лалета, зюмбюли. Прекрасната усмивка озаряваше лицето на тази 61-годишна жена, когато стигаше до различни точки на света с близки хора. Независимо от възрастта им - за нея беше най-важна душата.

Сякаш искаше да има един паралелен живот, в който да открива места, където да се чувства спокойна и обичана.

Вероятно в това дълго пътуване Силва ще се върне на един тесен площад в Таормина, Сицилия, и ще танцува пак с музиката на улични музиканти.

Или пак ще мине величествено в един парижки ресторант пред приятелки, обявили я за българския министър на културата...

Най-дългогодишният шеф на Нова телевизия загина нелепо в къщата си в село Ковачевица в първите часове на 2020 година.

Днес, в 14 часа, в храма “Света София” тя ще влезе, за да получи последната си молитва. По-късно само семейството ще я изпрати до Боянските гробища.

Силве, сбогом!

От приятелите в “24 часа”

Думите, с които ще се помни:

Искам младите да остават с радост в България

Силва Зурлева не обичаше да дава интервюта. “24 часа” ви предлага част от думите, които ще останат след нея.

“В речта си при получаване на Нобеловата награда за мир Орхан Памук каза, че пише, защото иска да бъде щастлив.

И аз искам да помоля вас, ректорите на университетите, не само да създавате бъдещето на България, но и да учите младите да бъдат щастливи. Защото мисля, че освен образовани и умни на нас ни трябват щастливи хора, които да останат в страната.”

(13 февруари 2019 година, церемонията за награждаване на най-добрите университети в България според рейтинговата система за висшите училища у нас)

Когато Силва Зурлева връчваше награда на събитието “Достойните българи”, тя

не криеше сълзите си,

впечатлена от проявената доброта и геройство на участниците в кампанията.

“Последните години са доста трудни, а хората, които са сред нас, лично на мен ми дават сили”, казва тя на последната церемония на 12 март 2019 г., връчвайки грамоти за достоен българин на пожарникар и на капитан на спасителен кораб.

“Ако няма какво да дадем на света, за какво сме родени. Хората като това момче ни карат да се гордеем с България, защото наистина има какво да дадем на света”, с тези думи през 2017 г. Зурлева обявява за достоен българин 16-годишно момче, спасило шофьор на тир, забил се в бензиностанция.

С нейния подпис се събираха и теглеха парите за болните деца в “Българската Коледа”. Затова и президентът Румен Радев я награди през ноември с почетния знак на държавния глава. Два месеца преди да си отиде, тя взе единствената си държавна награда, защото с нейната отдаденост и усилия “Българската Коледа” достигна до “всеки български дом, разчувства всяко българско сърце и ни обедини около хуманни ценности в името на бъдещето”.

“Колкото се изкачваш нагоре, колкото повече доближаваш лидерската позиция, заемаш я и я развиваш, толкова повече злонамереността се насочва срещу тебе. Наскоро в предаването “Комбина” Теодора Духовникова каза нещо, което ми направи много силно впечатление: “В България белегът за успеха е колко те мразят”. Не знам как е възможно, но е факт”, казва Силва Зурлева в последното си интервю пред “24 часа”.

“Малко бях стресната, защото се случи неочаквано. В първия момент много се зарадвах, защото това е признание. Втората ми мисъл обаче беше дали ще мога да се справя с напрежението. На тази позиция то е много голямо.

В повечето случаи колегите

изобщо не знаят на какво

съм подложена.

Но и не трябва да знаят”

Така говори Силва Зурлева в интервю пред “24 часа”, след като е избрана да ръководи новините на “Нова Броудкастинг груп” като член на Борда на директорите.

“Моята най-голяма надежда и мечта е да има повече добри новини. Не само Нова тв, а всички телевизии - аз гледам новините на почти всички и мисля, че сме длъжници на зрителите в това отношение.

Така че основното е да има баланс между добрите и лошите новини, защото понякога, когато гледаш емисия по телевизията - не говоря само за Нова тв, тя прилича на криминална хроника. Мисля, че това страшно много уморява хората и ги прави по-големи песимисти. Като казвам добрата новина, имам предвид новини, свързани с добри примери.”

И още:

“След 22 години се надявам България да е още по-красива и истински европейска страна, в която да живеят по-щастливи хора. Иска ми се младите да остават с радост в нея и да се раждат повече деца, за които Бай Ганьо да е само герой от стара приказка.

Винаги да има читатели, които да предпочитат допира на хартията и книгата, което си е просто едно различно изживяване.

И дано и след 22 години с вестник да се убиват и мухи, и политици.”

(За 22-ия рожден ден на “24 часа” през 2013 г.)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани