Проверяват всички фирми за отпадъци (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8043416 www.24chasa.bg
ИВАН ГЕШЕВ

Главният прокурор Иван Гешев разпореди на МВР и ДАНС да проверят всички фирми в страната, които се занимават с отпадъци.

Миналата седмица разследващите влязоха в склад за италиански боклуци в Плевен по подозрение, че част от тях идват от Италия и са свързани с Ндрангета. Тече проверка и на площадка за боклуци до Враца, както и на други места.

Сега МВР и ДАНС ще работят заедно по всички фирми за отпадъци. По заповед на Гешев ще проверяват дали се спазват законите за управление на отпадъците и за опазване на околната среда.

Ако бъдат открити данни за извършено престъпление, МВР и ДАНС ще ги докладват на прокуратурата, за да започне наказателно преследване. От дружествата вносители, търговци и купувачи ще се искат разрешителни за извършването на дейността и документи за третирането (горенето) на отпадъци.

Освен фирмите, които внасят и горят боклуци, ще бъдат проверявани и действията на контролните органи - регионалните инспекции по околната среда и водите, както и кметовете на общини, които трябва да вземат мерки, ако има нарушения.