В един ден и Гешев, и кметът на Перник отхвърлиха Нинова, защото прави политика от водната криза (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8043504 www.24chasa.bg
Новоизбраният кмет на Перник Станислав Владимиров разговаря със соцлидерката Корнелия Нинова в кулоарите на парламента.

БСП призова симпатизантите да се включат в протестите

Само за 4 часа и главният прокурор Иван Гешев, и кметът на Перник Станислав Владимиров отказаха да обсъждат водната криза с лидерката на БСП Корнелия Нинова. Мотивите и на двамата бяха, че тя ползва проблема с водата за политически цели.

Срещата с главния прокурор беше планирана за 10,30 ч в понеделник. Тя бе поискана от Нинова, която щяла да предостави информация от значение за двете разследвания за водната криза в Перник.

Час преди посещението ѝ на четвъртия етаж в Съдебната палата, където е кабинетът на главния прокурор, от Върховната касационна прокуратура съобщиха, че срещата сде отменя.

Причината - обявеното от пресцентъра на БСП намерение на Нинова след разговора с Гешев да даде брифинг в Перник, на който основна тема да е срещата в прокуратурата за водната криза.

“Прокуратурата няма да позволи да бъде използвана за постигане на политически цели в нарушение на конституционно регламентираните ѝ правомощия независимо от политическия субект”, обясниха от държавното. И уточниха, че всяка информация или сигнал за престъпление ще се проверява и ще предприемат необходимите действия. Главният прокурор Гешев имал готовност да предостави обобщени данни за разследването на сухия режим в Перник и на народните представители, ако те ги поискат. Това щяло да стане след съгласуване с наблюдаващите прокурори.

Във връзка с водната криза

в Перник се

водят две

разследвания

Едното е в Специализираната прокуратура и е за безстопанственост, извършена от длъжностни лица от общинската и областната администрация.

Другото е в окръжна прокуратура в Перник - пак за безстопанственост, но срещу длъжностни лица от ВиК - Перник.

По-късно през деня на брифинг Нинова обяви, че след отмяната на срещата с Гешев е

задала писмено

въпроси до

главния прокурор

от името на

перничани

Има ли образувани досъдебни производства във връзка с водната криза в Перник, ако има такива, срещу кои длъжностни лица са те и по кой член на НК, попита соцлидерката. Води ли се разследване по договора за ремонт на стената на яз. “Студена” на стойност 32 млн. лв., е другият ѝ въпрос. Тя обеща, когато получи отговор, да уведоми перничани и да търси истината и справедливостта докрай.

От БСП в Перник пък призоваха членовете и симпатизантите си да се включат в протестите.

“Манипулацията и внушенията, че БСП яхва протеста, че вот на недоверие не е необходим, изразяват само едно: страх и притеснение от създалата се ситуация и опит да се потушава напрежението”, коментира Нинова.

Кметът Станислав Владимиров, който бе избран като кандидат на БСП, пък в аванс предупреди, че няма да се види с Нинова, защото не желае политизирането на проблема. Самата тя обаче не му е звъняла за среща, а е била само при местната партийна структура, разкриха запознати.

Владимиров обяви, че политици като Нинова, Мая Манолова и Красимир Велчев от ГЕРБ се опитват да яхнат водната криза. Тя не е терен за политическа борба за рейтинг, а конкретна работа в труден момент, коментира той.

Нено Димов: От септември се

знаеше, че вода има до декември,

вината е на държавното ВиК

“Още през септември беше ясно, че водата в язовир “Студена” ще стигне до декември.”

Този коментар на водната криза в Перник направи министърът на околната среда и водите Нено Димов. И прехвърли вината за източения язовир и въведения воден режим на местното ВиК дружество. То е с мажоритарен собственик Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Над 70% е загубата на вода по водопровода на Перник. Сега се правят ремонти, които да спрат най-големите течове, обясни още екоминистърът пред БНТ.

Темата с водния режим в Перник се политизира, нападна той опозицията. Според Димов правителството било показало, че търси решение на проблема.

Язовир “Студена” е на 15% пълен, “Ястребино” е на 40% пълен, а “Асеновец” е на 30% запълнен, добави Димов.

Перничани опитаха да

блокират магистрала “Струма”,

искат режимът да се спазва

В кв. “Църква” чешмите са постоянно сухи заради аварии

Опит да блокират магистрала “Струма” направиха в неделя вечерта жители на пернишкия квартал “Църква”. Те излязоха на автошествие, което обаче бе спряно от полицията навреме и не успя да спре движението по магистралата и пътен възел “Даскалово”.

Да успокои протеста дойде лично шефът на пернишката дирекция на вътрешните работи Димитър Попов.

Протестът бе с искане да се спазват часовете на въведения в квартала им воден режим. По график те трябва да са без вода от 16 до 23 часа. Реално обаче заради многото аварии по водопроводната мрежа кв. “Църква” е на сухо почти постоянно, твърдяха хората.

Източването на водата е престъпление и в момента се разследва. Полицията докладва лично на главния прокурор Иван Гешев, опитваше да успокои протестиращите Димитър Попов. Гешев взе делото за водния режим в Перник и източването на яз. “Студена” под личния си надзор.

Спор дали всички жители на Перник имат право да получават от безплатната вода, която се дарява на жителите на града, започна пък вчера в интернет форуми на перничани. Според част от хората трябва да се въведе механизъм, така че водата да отива приоритетно за много бедни хора, както и за социални домове и за детските градини.