Умна писалка разпалва любов към книгите в детски градини

https://www.24chasa.bg/novini/article/8045120 www.24chasa.bg
Снимки: Пиксабей

Нов инструмент за учене цели да разпали любовта към книгите сред децата в детските градини в Талин, Естония. За това разказва "Евронюз". Елекронната "умна писалка" съчетава най-доброто от познатото разказване на приказки с новите цифрови технологии.

"Първата цел беше ранното образование да се направи по-весело и закачливо и след това децата да бъдат върнати към книгите. Защото те са привлечени от смартфони и компютърни игри", казва Лаура Пайт, която ръководи проекта, цитирана от dnevnik.bg.

С "умната писалка" децата придобиват моторни умения, биват възнаградени с песни и стихове, и им се задават въпроси на латвийски или естонски език, докато разглеждат илюстрациите и текста.

Умна писалка разпалва любов към книгите в детски градини

Трин Орунурм, преподавател в детска градина в естонската столица, обяснява как работи: "Те могат да вземат писалката и да я приближат до картината и тогава книгата оживява".

Проектът започнал, след като експерти изразили тревога от липсата на нови висококачествени учебни материали за малките деца в тези две балтийски страни и извън тях. Те комбинирали силите си, обединявайки известно издателство с учени и малък и среден бизнес. Екипът на проекта, който получил 370 хил. евро от кохезионните фондове на ЕС, създал пет книги и една игра на латвийски и естонски език.

Резултатите сега се изпробват в над 400 детски градини, където, според един от основните автори, е необходимо да се повишат познанията за книгите.

"Има деца, които не знаят, че книгата започва тук, и продължава така, и свършва по този начин. Това са деца, които нямат книги у дома и родителите очевидно не четат книги", казва, разлиствайки книга, Майра Добеле, сценарист и писател.

"В ежедневната си работа виждам, че децата всъщност предпочитат повече умни джаджи, отколкото книги, особено когато устройствата имат екран", казва Трин Орунурм пред "Евронюз".

Образователни експерти от Латвия и Естония дали педагогически насоки за поредицата и сега предстои да оценят в каква степен са постигнати целите.

"Някои деца искат да слушат отново, и отново, и отново, и отново, и отново, и понякога родителите казват: "Но това е вече стотният път", а писалката може да го направи 100 пъти", смее се Пайт.

Следващата стъпка е тестовете, песните и стихотворенията да се преведат на други езици, като фински например.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански