Бургас сред 5-те най-стабилни общини в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/8046599 www.24chasa.bg
Димитър Николов представи бюджета на Бургас за 2020 г. в присъствието на зам.-кметовете си. СНИМКА: Авторът

Ще строи университетска педиатрична болница до УМБАЛ

В последния си годишен доклад Агенцията за кредитен рейтинг е отчела, че финансовите показатели на община Бургас са изключително добри и са над средните за страната, съобщи кметът Димитър Николов при представяне на проектобюджета за 2020 г. Бургас бил и с най-добрите параметри за финансова устойчивост и попадал в първата петица на общините в България.

"Това говори, че добре си управляваме средствата и при евентуални финансови катаклизми и кризи, които могат да се отразят на България, ще можем да посрещнем и по-тежки времена", заяви кметът.

И добави, че бюджет 2020 ще е "бюджет на сигурността и перспективата".

Рамката му е 305 842 777 млн. лв.

"Това е справедлив бюджет, осигурили сме средства по всички направления. При изготвянето му е използван консервативният подход - разходваме толкова, колкото можем да съберем. При това без да увеличаваме основните данъци с изключение на екологичните норми", добави кметът.

Става въпрос за увеличения налог за старите автомобили, чийто завишение е между 5 и 25 лв.

Държавно делегираните разходи за община Бургас ще са в размер на 117, 740 млн. лв., 124, 750 млн. са собствените средства, които ще похарчи. По европейските програми са предвидени да влязат 39,099 млн. лв.

"В края на 2019 г. по всички разплащателни и набирателни сметки на община Бургас е останал преходен остатък от 24,287 милиона лева", каза кметът.

Според разчетите на бюджета по много направления през 2020 г. ще има повече пари. За образование завишението ще е с 15,5%, за здравеопазване - 10%, социални услуги - 17,5% и за култура и спорт - 8%.

Бюджетът на Бургас бе представен в присъствието на всички зам.-кметове.

Николов съобщи, че през февруари започва програмата "Моят град, моят квартал, моята улица", чийто цел е да облагороди междублоковите пространства с предложения от живущите в района и домсъветите за оползотворяване на пустеещите терени. Тя ще действа на принципа на санирането на блоковете, но ще се финансира с общински средства.

Сред приоритетните направления в бюджета ще са образованието и здравоепозването. След добрите резултати от пилотната 2019 г. общината възнамерявала да продължи проекта "Първокласно начало" за осигуряване на равен старт на всички първолаци, ще продължи и ремонтирането на училищните дворове и в детските градини.

По линия на здравеопазването пък се предвижда доокомплектоване на Комплексния онкологичен център с още модерна техника и изграждане на хирургия към него, за да се затвори цикълът. Николов е наредил през тази година да започне ремонт и на всички педиатричния отледеления в общината. И добави, че през 2020 г. ще има готов проект за изграждане на университетска педиатрична болница като за терен на новото здравно заведение бил харесан парцел срещу Спортна зала "Боймчо Брънзов" в непосредствена близост до УМБАЛ-Бургас.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тази нощ небето ще бъде озарено от розова супер Луна, най-голямата и най ярката пълна Луна за 2020 г. Това ще е и първото пролетно пълнолуние. Всъщност цветтът на естествения спътник на Земята няма да е розов. Наименованието идва от “индианските” имена за пълните луни, публикувани за първи път във “Фермерския алманах” през 30-те години на миналия

Звездата на "Интер" Лаутаро Мартинес смени амплоато по време на карантината. На футболиста, трансферна цел на куп европейски грандове, му се наложи да влезе в ролята на фризьор. Доста сериозно предизвикателство за играча, защото в ръцете му се остави половинката му Агустина Гандолфо. Красавицата се нуждаеше от леко освежаване на прическата

Уанда Нара е доволна от карантината заради пандемията от коронавирус. Тя се подложи на социална изолация със съпруга си Мауро Икарди и децара в дома им на езерото Комо. Уанда се посвещава на готвенето и децата си и естествено прекарва времето си с Мауро Икарди. Двамата дори намират време да се усамотят и да се посветят един на друг