Wall Street започва с оптимизъм въпреки отговора на Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/8051829 www.24chasa.bg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в сряда на зелена територия въпреки атаките на иранските сили, насочени срещу американски военни бази в Ирак, информира CNBC, цитиран от investor. 

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 55 пункта, или 0,19%, до ниво от 28638,93 пункта. Широкият измерител S&P 500 отчита повишение от 10 пункта, или 0,33%, до ниво от 3247,94 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,37%, или 33 пункта, до ниво от 9101,71 пункта.

Първоначално инвеститорският оптимизъм беше попарен във вторник вечерта, след като военни служители на САЩ съобщиха, че авиобазата Ал Асад, която се намира в западен Ирак, е била подложена на въздушни атаки от страна на Иран.

По-късно от Пентагона заявиха: „Иран изстреля повече от дузина балистични ракети срещу американски военни и коалиционни сили в Ирак. Ясно е, че тези ракети са изстреляни от Иран и са насочени към най-малко две американски военни бази, намиращи се на територията на Ирак".

Досега няма съобщения за жертви.

Инвеститорите по целия свят очакваха отговора на Иран към САЩ след американската атака над летището в Багдад от края на миналата седмица, която причини смъртта на ген. Касем Солеймани, висш ирански военен служител.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отговори на атаката на Иран във вторник вечерта, така: „Всичко е наред! Ракети бяха изстреляни от Иран срещу две военни бази, разположени в Ирак. В момента се извършва оценка на жертвите и щетите. Засега всичко е наред! Разполагаме с най-мощната и добре екипирана армия навсякъде по света! Ще направя изявление утре сутринта".

"Въпреки че напрежението между САЩ и Иран вероятно ще продължи, нашата прогноза не предполага значителна и сериозна ескалация, тъй като и двете страни нямат интерес да започнат голям военен конфликт", пише Марк Хейфеле, главен инвестиционен директор в UBS Wealth Management.

Предишните кризи между САЩ и Иран рядко са водили до продължителен спад на пазара. Данните от Barclays показват, че индексът S&P 500 е нараствал средно с около 3% за три месеца след конфронтация между двете страни. Тези средни увеличения са стигали до 5,5% след шест месеца.

Акциите на Boeing поевтиняха с 1,3%. Самолет от модела Boeing 737, експлоатиран от авиолиниите на Украйна, избухна в пламъци малко след излитането си от летището в Техеран в сряда, а при катастрофата загинаха всички 176 души на борда. По-късно украинските представители заявиха, че причината за случая тепърва ще се изяснява.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита спад съответно до 1,816% и 2,297%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 97,08 пункта.

Еврото се разменя със спад от 0,21% на ниво от 1,1128 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 47 цента до 67,80 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI отчитат понижение от 71 цента до 61,99 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 0,03% до ниво от 1573,80 долара за тройунция.