Очакване! Борисов свиква коалиционен съвет за нов министър на екологията (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8055903 www.24chasa.bg
Бойко Борисов СНИМКА: Архив

От излъчилата Димов ВМРО засега не коментират

Премиерът Бойко Борисов и лидерите на патриотите ще обсъждат оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Кога обаче ще има коалиционен съвет по въпроса, засега не е ясно.

“Ще говоря с коалиционните партньори. Тези, които са пряко назначени от ГЕРБ, не ги коментирам”, заяви Бойко Борисов вчера по обед на излизане от заседанието на КСНС при президента.

“Борбата с корупцията и безотговорността си има материално измерение. Така че колегите

от МВР и ДАНС

работеха от

много време,

седмици наред

Подготвиха каквото беше достатъчно, предадоха го на прокуратурата. Оттук вече прокурорите са господари на производството. Мога само да ги поздравя, че така активно работят”, коментира премиерът нахлуването на спецпрокуратурата в сградата на министерството на околната среда и ареста на шефа на ВиК в Перник.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов също коментира акцията, свързана с водната криза в Перник. Той отбеляза, че се провеждат процесуално-следствени действия под надзора на Специализираната прокуратура. От доста време има проблем с питейната вода в Перник, през цялото време премиерът е уведомяван от мен и сме срещнали пълна подкрепа, обясни Маринов. Допълни, че ще бъде извършен мониторинг и там, където има данни за престъпление, ще бъде докладвано на прокуратурата. Нека колегите си свършат работата, добави той.

Като “опит с локални мерки да се потуши една национална криза”, определи акцията в Перник и в екоминистерството пък соцлидерката Корнелия Нинова.

Проблемът в Перник е само един от случаите,

проблемът

е национален

и политически,

заяви тя. Попитана дали трябва да има министерски оставки, Нинова обяви, че “трябва да се понесе отговорност”. Министрите отдавна трябваше да си ходят, но вотът ни е към цялото правителство, чиято политика изпълняват те, допълни лидерката на БСП, визирайки готвения от червените вот на недоверие.

Ако премиерът е последователен в действията си, е редно

да отстрани Нено Димов

от поста, докато се водят

разследванията,

коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

За момента не е ясно дали парламентарната група на ДПС ще подкрепи вота на недоверие срещу правителството, който се очаква да бъде внесен на 20 януари от БСП. Ще се запознаем първо с мотивите за внесения вот на недоверие, след това ще вземем съответното решение, каза Карадайъ. От “Позитано” вече обявиха, че ще поканят на консултации останалите представители на опозицията.

От ВМРО, от чиято квота стана министър Нено Димов, вчера запазиха мълчание. Неофициално от партията обясниха, че също очакват въпросът да се обсъди в коалицонен лидерски формат, но не посочиха кога се предвижда да отидат на разговори при Борисов.