Нено Димов обвинен за безстопанственост, щетите са за 11 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8058280 www.24chasa.bg
Сийка Милева КАДЪР: Канал 3

Разписвал вода за Топлофикация Перник и Стомана, намерили документи за концесията на "Юлен" в дома му

Нено Димов е обвинен за безстопанственост заради източения яз. "Студена" до Перник, съобщиха от прокуратурата на брифинг. Щетите са 11 млн. лв. Въпреки че нивото на водата е стигнало критични ниски обеми той е разписвал водоснабдяване за Топлофикация Перник и Стомана Индъстри. той е знаел, че нивото е критично. В дома му са намерени документи от концесията на "Юлен" за ски пистата в Банско.Разследват се и действия на длъжностни лица от МРРБ, защото ВиК Перник е 51% собственост на това министерство. Ето какво казаха прокурорите:

"Действията по разследването касаят досъдебно производство е свързано с безстопанственост. Язовир "Студена" е държавна собственост и като такава се стопанисва от МОСВ. Нивото на водата в "Студена" се докладва от ВиК Перник, които докладват на министъра на околната среда и водите. ВиК дружество е алармирало за намаляването на обема на язовир "Студена", каза говорителят на Спецпрокуратурата Сийка Милева.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев
Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев

"Установено е, че министърът в разрез със Закона за водите е разрешавал водоползване за промишлени нужди на определени дружества, въпреки, че е бил многократно предупреждаван", добави тя.

Вчера Нено Димов бе отведен в ареста СНИМКА: БНТ/Десислава Кулелиева
Вчера Нено Димов бе отведен в ареста СНИМКА: БНТ/Десислава Кулелиева

"Министърът не е положил достатъчно грижи за стопанисването на яз. Студена, по този начин е довело до значителни щети - изразходването на милиони литри вода, ощетявайки жителите на Перник", добави Милева. 

"В хода на разследването, освен "Студена" - предмет на проверка е свързан с ремонта на стената, изясняване всички обстоятелства с управлението на водния ресурс на МОСВ, 51% от ВИК дружеството е на МОСВ", каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. 

"От събраните 48 тома доказателства считаме, че има престъпно деяние - министърът на околната среда и водите е осъществил умишлено това престъпление. Събираме доказателства на всички посоки. Извършени са претърсвания във ВиК, МОСВ, бившият областен на Перник. От МОСВ, кабинета и дома на министъра са иззети документи за концесията на "Юлен", добави той. 

"Към момента Нено Димов е привлечен като обвиняем в умишлена безстопанственост. Въпреки намаляващия приток на язовира, е продължава да подава вода към "Стомана Индъстри", каза наблюдаващият прокурор. 

"Причинената щета е над 11 млн. лв, все още сурови цифри. Ако министърът бе изпълнил задълженията си и не бе отпускал този обем вода за промишлени нужди, язовир Студена щеше да има над 7 млн. литра вода - достатъчни, за да няма бедствено положение. Няма доказателство за незаконно усвоен воден ресурс", добави той.

"Нено Димов задържан за 72 часа. Налице е опасност да извърши ново престъпление и да повлияе на разследването", каза Ангел Кънев.