Нено Димов е деветият министър, напуснал кабинета "Борисов-3"

https://www.24chasa.bg/novini/article/8058584 www.24chasa.bg
НЕНО ДИМОВ

Екоминистърът Нено Димов е деветият министър, който напуска третия кабинет на премиера Бойко Борисов.

Първи бе министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, който на 30 октомври 2017 г. подаде оставка, която премиерът Бойко Борисов прие. Оставката му като министър стана факт след разследване на bTV, базирано върху одит на управлението на ВМА. Според материала болницата по времето на Петров е възложила 2 обществени поръчки за медицински изделия в ортопедията за над 1,7 млн. лв. на фирма на Явор Цонев, с когото дъщерята на Петров, Руслана, живее на семейни начала и имат момченце.Смени го Кирил Ананиев.

На 31 август 2018 г. си тръгнаха трима министри накуп - Ивайло Московски (министър на транспорта), Николай Нанков (министър на регионалното развитие) и Валентин Радев (министър на вътрешните работи). Те поеха отговорност за трагичната катастрофа край Своге на 25 август, отнела 20 живота - не били взели мерки, за да предотвратят инцидента. 

На 16 ноември 2018 г. вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов подаде оставка след 26 дни протести на майките на деца с увреждания след негово изказване от 19 октомври, в което той ги нарича ''кресливи жени с уж болни деца''.

Разразилият се "Апартаментгейт" коства главата на правосъдния министър. На 23 март 2019 г. Цецка Цачева се прости с поста си, а по-късно по настояване на Борисов си тръгна и зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева.

На 14 май 2019 г. премиерът, ядосан, че зам.-шефката на фонд “Земеделие” още е на работа, поиска и получи оставката на земеделския министър Румен Порожанов. Той пък обяви, че се оттегля, защото не иска атаката срещу него да засегне правителството.

“Tова, което ускори подаването на оставка, е, че след като ясно и точно се разпоредих за заместник-шефа на фонд “Земеделие” Иванка Багдатова-Мизова, чийто телефон беше на един от сайтовете на къща за гости, да бъде отстраненa, се оказа, че към днешна дата е на работа”, обясни Борисов. Така Десислава Танева смени Порожанов.

На 29 ноември 2019 г. министър-председателят поиска и прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Той е заменен от поста от Деница Сачева. Петков изрази готовност да си тръгне още през лятото на миналата година поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания.