Делото “Йончева - Борисов” може да стигне до Страсбург

https://www.24chasa.bg/novini/article/8059377 www.24chasa.bg
Адвокат Марин Марковски

Съдебният спор между журналиста и евродепутат от БСП Елена Йончева и премиера Бойко Борисов приключи в България, но може да стигне до съда в Страсбург.

Върховният касационен съд (ВКС) отказа да допусне за разглеждане жалбите на двамата срещу решение от 8 април 2019 г. на Софийския градски съд (СГС) и то вече е в сила. Премиерът трябва да плати 5000 лв. обезщетение на Йончева за морални вреди от изказване, направено по време на предизборната кампания през 2017 г. Искът срещу партия ГЕРБ обаче е отхвърлен.

“Определението на ВКС прекратява спора на територията на България. Но ако г-н Борисов даде съгласие, ще депозираме молба в Страсбург”, каза пред “24 часа” адвокат Марин Марковски.

Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов

Делото се водеше заради изявление по време на кръгла маса по екология и земеделие в Бургас на 10 март 2017 г. Тогава Борисов казва: “Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето? Питам: Ако за интервю държавата България през една от централите си плаща на журналистка за интервюта в чужбина, по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати”. И още: “Бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж - премиер тогава”.

Елена Йончева
Елена Йончева

Според адвокат Марковски решението да бъде присъдено обезщетение на Йончева “страда от пороци и не е законосъобразно”.

“И експертизата, и доказателствата не установяват претенцията на Елена Йончева. Събра се обилна документация, която не бе оспорена от Йончева, че е взимала пари чрез сделка с предоставяне на рекламно време на българска телевизия за спонсорство с фирми за нейни репортажи”, обясни Марковски.

На едно от заседенията той и адвокат Божидар Терзийски представиха документи, с които според тях се доказва, че между 2004 и 2009 г. Йончева е получила 690 хил. лева от БНТ.

В жалбата на защитата до ВКС се посочва още, че бил погазен принципът на равнопоставеност, като не са допуснати всички свидетели, не е споменато името на Йончева и за съдържанието на изявлението се съди само от медиите.

Делото бе гледано в съда повече от 2 г. Искът на Йончева бе за 20 000 лв., но той бе уважен частично. Първата инстанция прие, че 5-те хил. лв. трябва да се платят солидарно от Борисов и ГЕРБ, но в тази част решението бе отменено. Мотивът е, че отговорността за изказването е лична, а не на ГЕРБ. Адвокатът на Йончева не бе открит за коментар.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание