Захариева: Хора с добро визово досие да кандидатстват за визи за САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/8060669 www.24chasa.bg
Екатерина Захариева

Започваме кампания, която ще цели възможно най-бързото сваляне на отказите за визи под 3%. Хора, които нямат намерение да пътуват до САЩ, но са с добро визово досие, да кандидатстват за визи. Това каза пред "Дарик радио" вицепремиерът Екатерина Захариева. 

"Най-големият процент отказани визи не идва от България, а от другите консулски служби на САЩ в Европа, където има големи български общности", уточни тя.

Екатерина Захариева разказва за приетите решение от Съвета на външните министри на ЕС и основното е, че ЕС ще предприеме по-активни дипломатически ходове за нормализиране на ситуацията в Близкия Изток.

България и ЕС не дават оценка на убийството на иранския генерал Сюлеймани. Основното е, че трябва да се намали напрежението, подчерта Захариева.

ЕС иска запазване на ядрената сделка посочи още тя, като това е една от основните цели на външната политика на съюза.

Трябва да се мисли и дългорсрочно, подчерта тя, и попита, а какво правим, ако ядреното споразумение се провали?

Същевременно позицията на ЕС е да се запазят стабилни връзката със САЩ, но има различия по подхода, как точно да бъде накаран Иран да се съобразява с международната общност.

НАТО и САЩ трябва да останат в Ирак, каза Захариева.

Друга тема в разговора бе ситуацията в Либия и усложняването на обстановката там и след решението на Турция да прати войски в помощ на правителството в Триполи.

Европейският съюз трябва да изпрати специален наблюдател за Близкия изток, каза още Захариева.

В интервюто бе коментиран и въпросът за позицията на САЩ, изразена от висш американски доплимат, че строителството на Балкански поток не е в интерес на България, а обслужва геостратегическите интереси на Русия.

Захариева подчерта, че това е отдавна известна позиция на САЩ, но чрез терминала за втечнен газ в Александропулис в страната ще бъде доставян газ и от други източници и това е реална диверсификация на доставките на газ за България.