Иран: Дежурен офицер помислил самолета за заплаха, чакали удари от САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/8060923 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Иранският гвардейски корпус призна отговорността си за свалянето на украинския самолет, при което загинаха 176 души, предаде ДПА.

"Трагедията е станала след проблем с комуникациите, но за нея няма оправдание и станалото е непростимо", каза командващият въздушно-космическите сили на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция генерал Амир Али Хаджизаде.

Хаджизаде каза, че в момента на инцидента всички въоръжени сили са били в пълна готовност в случай на американски ответни удари след иранските нападения по ползвани от САЩ бази в Ирак. Иран е контролирал особено бдително въздушното пространство около военните си бази, допълни той.

Когато украинският пътнически самолет прелетял близо до база край Техеран, дежурният офицер опитал да поиска съвет от старшите офицери, но не успял да се свърже с тях, предава БТА.

Той имал около 10 секунди да реши дали самолетът е представлявал заплаха. Военният помислил самолета за крилата ракета. Трябвало е сам "да реши дали да стреля, или не и е взел неправилно решение", допълни Хаджизаде, цитиран от Франс прес.

Изстреляната ракета е била с малък обсег и се е взривила близо до самолета. Заради това летателният апарат не се е разпаднал веднага, а е продължил да лети.

"Поемам пълна отговорност и ще изпълня каквото и решение да бъде взето", каза генералът и добави: "Когато разбрах за него, ми се прииска аз да бях умрял в тази злополука".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към момента безработните са вече 257 000. За един ден имаме нов рекорд – освен тези близо 5 000 души в понеделник, за вчера са около 6 000. Ние вървим с наистина бързи темпове. Това заяви в предаването "Плюс-минус. Коментарът след новините" лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Прогнозата на синдикатиите е

Едва 8% от българските предприятия смятат да се възползват от държавната помощ за заплатите по схемата 60:40. Останалите 92% ще съкращават персонала, ще режат заплати, ще пускат хората в платени и неплатени отпуски или още умуват какво да правят. Това разкрива експресно проучване на Българската стопанска камара за нагласите и възможностите на

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки