Прокурор: Ще има още обвинени за водата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8061646 www.24chasa.bg
Нено Димов в спецсъда СНИМКА: Йордан Симeонов

Съдът остави в ареста министъра на екологията в оставка Нено Димов

“И други длъжностни лица, не само от МОСВ ще бъдат привлечени под наказателна отговорност за водната криза в Перник.”

Това каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев в събота, след като съдът остави в ареста екоминистъра в оставка Нено Димов. Той бе задържан в четвъртък, а в петък бе обвинен в умишлена безстопанственост заради пресъхналия язовир “Студена”.

До момента събраните доказателства били 59 тома. Разпитите на свидетели продължавали без прекъсване - дори в събота и неделя имало призовани. Предстоял разпит и на Красимир Живков, който отговарял за водите в екоминистерството. Името на заместника на Нено Димов бе най-споменаваното в спецсъда.

Събирали се доказателства и за бившия управляващ ВиК - Перник, каза прокурорът.

Имало “данни за негови неправомерни действия, свързани със стопанисването на ВиК мрежата и изразходването на паричен ресурс”. Затова били назначени експертизи.

“Не можем да повдигнем обвинение, преди да е готова експертизата, която да установи щетата”, посочи прокурор Кънев.

Разпитани били и повече от 10 управители на търговски дружества на територията на т.нар. парк Стомана - Перник, които съобщили, че купували промишлена вода от “Стомана индъстри”.

По делото обаче нямало данни частните платци на ВиК - Перник да са по-некоректни от промишлените, обясни още прокурор Кънев. В томовете с доказателствата имало фактури, от които ставало ясно, че дори дружеството да остане само на частни клиенти, няма да изпадне в несъстоятелност. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт