Лозан Панов и 3-ма български съдии на мълчалив протест в Полша

https://www.24chasa.bg/novini/article/8063073 www.24chasa.bg
Председателят на ВКС Лозан Панов

Близо 15 000 души са участвали в мълчаливия протест на нaй-гoлямaтa пpoфecиoнaлнa opгaнизaция нa пoлcките cъдии - "Юcтиция" в събота - Mapш зa зaщитa нa cпpaвeдливocттa. В него се включили и трима представители на Съюза на съдиите в България - Heли Kyцкoвa, Bлaдиcлaвa Цapигpaдcка и Атанас Атанасов.

"Юстиция" покани всички европеюйски асоциации да участват в този мълчалив марш на тогите във връзка със законодателни изменения, които посягат на независимостта на съда", обясни пред "24 часа"Нели Куцкова.

Тя потвърди, че във Варшава е бил и председателят на ВКС Лозан Панов. На въпрос на "24 часа" и той ли е бил поканен от "Юстиция", съдия Куцкова отговори: "Как е поканен, не знам. Видяхме го на летището. Г-н Панов по принцип има контакти с председателката на техния върховен съд".

"Г-н Панов е поканен от полската организация. Имало е покани до всички съдии от ВКС", поясни пред "24 часа" Роза Георгиева, началник на кабината на председателя на ВКС. 

На протеста с автобуси дошли над 2000 съдии от цяла Полша и още хиляди юристи - адвокати, прокурори, нотариуси. Колко са били гостите от чужбина, е трудно да са каже.

Магистратите във Варшава били обезпокоени, че подготвяните законодателни промени ще позволят да се налагат дисциплинирани наказания на съдии, които критикуват правителствените реформи в правораздаването.

"Разделението на властите, върховенството на правото и независимостта на съда гарантират съществуването на демокрацията в една държава. Без тези основни принципи демокрация не съществува и всички основни права и свободи на гражданите са застрашени", пише Управителният съвет на Съюза на съдиите в своя позиция по темата, публикувана на сайта им.

Резерви към промените в Полша има и Европейската комисия. От 2017 г. е в ход задействането на процедура за отнемане правото на глас на Варшава заради системно пренебрегване на демократичните принципи.

Управляващата националконсервативна партия "Право и справедливост" обаче смята, че с новия закон съдебната система ще е по-ефективна.

През декември Върховният съд на Полша обяви, че ако властта наложи идеите си, може да се наложи страната да напусне ЕС, тъй като законодателството няма да е съвместимо с европейското.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното