С нов закон за ВиК спират водата, ако не се плаща, за бедните помощи по 1,5 кубика

https://www.24chasa.bg/novini/article/8063542 www.24chasa.bg
Промените в измерването на водата и инвестициите в подмяна на остарелите тръби имат за цел да намалят загубите.

Изваждат водомерите на границата на собствеността

С ремонти и ново отчитане ще намаляват загубите до 35-40%, сега са над 60 на сто

ВиК дружествата ще влязат в държавен холдинг, за да се подобри управление на парите за водния сектор от ЕС и бйджета.
ВиК дружествата ще влязат в държавен холдинг, за да се подобри управление на парите за водния сектор от ЕС и бйджета.

Промените в измерването на водата и инвестициите в подмяна на остарелите тръби имат за цел да намалят загубите.

Изнасяне на водомерите на границата на собствеността на имотите, въвеждане на водни помощи за социално слабите заради предстоящи поскъпвания и преразглеждане на ролята на Комисията за енергийно и водно регулиране. Това са някои от основните моменти в подготвяния нов закон за водоснабдяването и канализацията, който се пише от работна група и до април-май трябва да влезе в парламента. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Концепцията за нов закон бе готова още в средата на миналата година и в нея бе споменато въвеждане на водни помощи за социално слабите. Според Нанков най-вероятно количеството ще бъде 1,5 кубика на човек на месец. Критериите за раздаване на тези помощи ще се разработват съвместно със социалното министерство и ще се ползва готовият модел за енергийните помощи. В случая ВиК дружествата ще получават под формата на дотация средствата, необходими за компенсиране на тези количества вода за социално слаби.

В закона, както и сега,

ще има горен

праг за цената

на водата

Той ще се изчислява така, че месечната сметка за вода на домакинство да не надвишава 2,5% от средномесечния доход - такъв, какъвто го дава Националният статистически институт за всяка област в страната за предходната година.

Сега единствено в Шумен, Монтана и Враца са близо до горния праг, но на повечето места той изобщо не е достигнат, каза Нанков. Поскъпването на водата като цяло е неизбежно в годините напред, тъй като отрасълът има нужда от гигантски инвестиции, от порядъка на 12 млрд. лв. Какъвто и да е източникът на тези пари, това ще доведе до повишение на цените.

Друга важна мярка от предстоящата реформа на ВиК отрасъла е намаляването на водните загуби. Според Нанков лошото състояние на инфраструктурата е само една от причините за тях. Другата е несъвършеният начин за отчитане на консумацията на вода, което предполага масови кражби. В момента несъбраните вземания на ВиК дружествата са 117 млн. лв., като 81 млн. лв. от тях са от битови абонати.

Затова ще изнесем водомерните шахти на границата на собствеността на имотите, в сервитута на сградните отклонения на водопроводната мрежа, каза Нанков. Това означава и че спирателният кран ще е там и при неплащане на консумацията водата ще може да се спира, без да се налага да се влиза в имотите на хората.

Най-лесно е с еднофамилните имоти, където водомерната шахта просто трябва да се премести извън двора, пред оградата на къщата, както направиха електроразпределителните дружества с електромерите преди години.

В жилищните блокове обаче индивидуалните водомери не може да се изнесат извън апартаментите, затова там

ще се поставя

задължително

общ водомер

на сградното

отклонение

Така загубите на вода вътре в сградата ще са за сметка на обитателите, но вътрешната инсталация така или иначе е тяхна собственост.

“Индивидуалните партиди на жилищата ще останат и водомерите ще се отчитат както и досега, но търговският уред за мерене ще е общият водомер. Разликата между неговите показания и сбора от показанията на индивидуалните водомери ще се начислява пропорционално на отделните партиди”, каза Нанков. Според него и в момента много водни дружества процедират по този начин. Но истината била, че далеч не навсякъде има водомери, тъй като това е допълнителен разход.

Същото важи и за водомерите на големите водопроводни отклонения в урбанизираните територии. Те също липсват на много места, а поставянето им би позволило на операторите да локализират местата с най-големи загуби. Така усилията за рехабилитиране на мрежата ще може да се съсредоточат само там, където трябва, вместо да се пилеят финанси.

“С инвестиране на средства в самата мрежа бихме могли да намалим загубите на вода с 15-20 на сто. Трябва ни и набор от мерки за подобряване на отчитането. Заедно с тях бихме могли в обозрим срок да намалим загубите до 35-40%”, каза Нанков. 

Всички дружества

в държавен холдинг

Създаването на холдинг, в който да влязат всички ВиК оператори, е най-ефективният начин за бързо боравене със свободен финансов ресурс, обясни Николай Нанков. Според него целта не е само да се решават неотложни задачи като тези в Перник, а и да се осигурява по-лесно собственият дял от инвестициите за бенефициентите по оперативните програми. “Сега извън банки като ЕИБ и ЕБВР водните дружества не могат да разчитат на нисколихвени заеми, защото финансовото им състояние не го позволява”, каза той.

Дружествата ще запазят юридическата си самостоятелност, това е необходимо и във връзка с проектите по програма “Околна среда”.

С новия закон ще се направи и промяна на енергийния, тъй като излизането на ВиК дружествата на свободния пазар на електроенергия е задълбочило финансовите им проблеми. “Много от тях хвърлиха огромни усилия, за да подобрят енергийната ефективност, и намалиха разходите за ток с 25%. Но когато излязоха на свободния пазар, там токът вече им струва с до 70% по-скъпо отпреди. Какво точно ще направим, все още дискутираме с колегите от енергийното министерство. Но положението на ВиК дружествата, които добиват водата не по гравитачен път, а с помпи, направо стана катастрофично”, каза Нанков.

Ще се преразгледа и контролът от Комисията за енергийно и водно регулиране по отношение на ВиК операторите. Самият Нанков смята, че регулацията на водните дружества трябва да се осъществява от регионалното министерство, което е принципал на повечето ВиК фирми в страната. Според него би имало смисъл това да се прави от независим регулатор, ако ВиК дружествата бяха частни или дадени на концесия. Има политически консенсус, че концесиониране на водни дружества не е на дневен ред, добави Нанков.

За разлика от електроразпределенията ВиК нямат собственост върху мрежата – тя е публична държавна или публична общинска и те я стопанисват по силата на договор с водните асоциации.

Готвят протест и в Ботевград

След като в Перник вече няколко пъти имаше протести заради режима на водата, такива се подготвят и в Ботевград.

От сдружение “За чиста вода” в града обявяват в декларация, че жителите на Ботевград не трябва да търпят повече безобразието с водата. И ако от общинското ръководство не вземат мерки, организацията е готова на крайни мерки, включително и гражданско неподчинение.

Според декларацията изказването на кмета Иван Гавалюгов, че водата в домовете не била опасна и мръсна, а просто не била вкусна, е цинизъм и подигравка с жителите на общината.

От сдружението настояват общинската управа да осигури на хората нормални битови условия и поне минимална гаранция за тяхното здраве. Необходими били мерки за доставка на чиста питейна вода и за изготвяне на програма и финансов план за трайно решение на проблема в общината. От организацията припомнят, че Гавалюгов е спечелил първия си кметски мандат именно с обещания, че ще реши проблема с водоснабдяването и чистотата на водата за ботевградчани.