Зам.-министър след разпит: ВиК-Перник е ползвало повече вода от разрешеното

https://www.24chasa.bg/novini/article/8066941 www.24chasa.bg
Красимир Живков

Министерството на околната среда и водите няма вина за водната криза в Перник. То утвърждава графиците по заявки на ВиК, вземат се предвид и прогнозите за валежи на института по метеорология и хидрология (НИХМ), заяви на излизане от прокуратурата вчера зам.-министърът Красимир Живков. Той бе разпитван близо 2 часа и половина от прокурор Ангел Кънчев като свидетел по делото за водата.

“Яз. “Студена” е комплексно значим и затова графикът се утвърждава от министъра. Преди да бъде подписан от него, той минава през съответните отдели, дирекции, експерти. Те подписват, аз също”, каза Живков. За ноември заявката на ВиК-Перник била над 1 500 000 кубика. “В МОСВ са утвърдени 1 млн., но са използвани почти толкова, колкото са заявени", каза Живков. “Басейнова дирекция" издала наказателно постановление и ВиК-дружеството било санкционирано, твърди още зам.-министърът.

На 7 ноември били редуцирани и разрешителните за ползване на вода от “Стомана”-Перник, а за “Топлофикация” минимумът останал непроменен. На 19 ноември водоподоването от язовира към 2-те предприятия било спряно. Заместникът на Нено Димов уточни още, че по информация на НИМХ през ноември е трябвало да има валежи, но не станало така.

“Не са изразходвани големи количества за промишлени цели. Например за 2015 г. общо са изразходвани 18 млн. кубика, от тях 1,34 млн. - от “Стомана”, каза Живков. Той съобщи, че са предоставени документи, които “ще бъдат необходими на разследването”. Сред тях имало данни за допълнителни водоземания на промишлените предприятия, писма на синдикати за това, че в “Стомана” нямат вода и заплашват със стачки или с изнасяне на производството в чужбина.

“До 2005 г. “Стомана” са използвали вода от яз. “Пчелина”, но тръбопроводът оттам е морално остарял и окраден и затова са издадени разрешителни за водоземане от яз. “Студена”, поясни Живков.

В понеделник на разпит са били извикани още 7-8 чиновници. Част от тях дали показания в спецпрокуратурата, а останалите при 2 следователки. Повечето са от отдели и дирекции, които имат отношение към водоснабдяването. Вчера се появи информация, че сред извиканите да внесат пояснения по случая бил и Асен Личев, бивш шеф на “Управление на водите” в МОСВ. Пред “24 часа” той отрече. “Не съм викан днес (т.е., вчера), подписал съм декларация да не коментирам”.

Засега единственият обвиняем по делото е подалият оставка министър Нено Димов. Той е в ареста от 9 януари за умишлена безстопанственост и ще застане пак пред съда четвъртък.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софийска градска прокуратура е образувало досъдебно производство, след получен сигнал от шестима члена на Висшия съдебн съвет. Той е за това, че случайното разпределение на делата в съдилищата, може да се манипулира. Това би могло да стане дори от хора със слаби компютърни умения, единствено имащи електронен подпис, заяви току-що Сийка Милева

Починал е бащата на президента Румен Радев - Георги. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Смолян. "Сутринта се обадих на президента, да му изкажа съболезнования. Учудвам се, когато баща ти е умрял, да говориш нелепици. В такъв тежък ден не бих си го позволил", заяви в Смолян премиерът Бойко Борисов

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико