Помпейо: Ликвидирането на Солеймани е част от стратегията за възпиране

https://www.24chasa.bg/novini/article/8067836 www.24chasa.bg
Майк Помпейо СНИМКИ: Ройтерс

Ликвидирането на иранския генерал Касем Солеймани е част от стратегия за възпиране на предизвикателствата, поставяни от противници на САЩ, която се прилага и към Китай и Русия, заяви държавният секретар Майк Помпейо, цитиран от Ройтерс.

В речта си в Института Хувър на калифорнийския университет Станфорд вчера Помпейо не спомена предишните твърдения на Вашингтон, че Солеймани е бил ликвидиран поради планирани нападения срещу американски цели, предаде БТА.

Вместо това тя се фокусираше върху плановете на администрацията на президента Доналд Тръмп за "истинско възпиране" на Иран. Помпейо подчерта, че ликвидирането на влиятелния ирански военен е било част от по-широка стратегия на САЩ.

За да има реално възпиране, "врагът ви трябва да разбере не само, че можете да го накарате да плати висока цена, а и че всъщност сте готови да направите това", заяви държавният секретар. Той добави, че сключеното през 2015 г. ядрено споразумение е дало смелост на Иран.

В момента САЩ имат най-добрата в историята си позиция на силата спрямо Иран, заяви Помпейо.

"Значението на възпирането не се ограничава до Иран", подчерта той. "Във всички случаи трябва да възпираме противниците си, за да защитим свободата. Това е смисълът на работата на президента Тръмп да направи нашата армия по-силна от всякога", добави първият дипломат на САЩ, като даде за пример подновяването на военната помощ за Украйна срещу подкрепяните от Русия сепаратисти, изтеглянето от споразумение за контрол на въоръженията и изпитаният на нова американска ракета със среден обсег. Увеличаването на военноморските учения на САЩ в Южнокитайско море и налагането на мита върху китайски стоки също са част от стратегията на администрацията, увери Помпейо.

Междувременно главният прокурор и министър на правосъдието на САЩ Уилям Бар заяви, че ликвидирането на иранския генерал Касем Солеймани е било правомерно.

Солеймани беше законна военна цел и ударът беше нанесен при законна самоотбрана, добави Бар вчера пред представители на медиите. Преди нанасянето на удара "беше поискано становище от министерството и честно казано, аз не мисля, че имаше колебания за отговора", подчерта той.

"Мисля, че президентът очевидно имаше правомощията да действа по този начина, по редица причини. Имахме ситуация, при която иранците вече бяха започнали серия от все по-насилствени действия срещу наши съюзници, убиха американци, наши военни, с цел да ни прогонят от Близкия изток", посочи министърът, цитиран от БТА.

След нанесения на 3 януари удар, при който загина Солеймани, критиците поставят под съмнение, избрания за удара момент, решението на президента да не уведомява предварително Конгреса за плановете си и твърдението на администрацията на Доналд Тръмп, че Солеймани е планира нападение срещу САЩ, припомня Ройтерс.

"Генералът, ръководещ тези действия, Солеймани, очевидно беше законна военна цел. Имахме много кратка възможност за извършване на нападението", подчерта Бар. "Това беше действие при законна самоотбрана, защото попречи на продължаващи нападения, които се извършваха", добави той.

След приключването на разследването Вашингтон връща в родината им 21 саудитски кадети, обучавали се в базата във Флорида, където саудитски военен извърши нападение миналия месец, предаде ДПА. Според разследването Мохамед ал Шамрани е извършил терористично нападение, мотивирано от джихадистка идеология.

Властите не са открили доказателства някои от връщаните в родината им саудитски военни са помогнали на Ал Шамрани или са знаели предварително за нападенията, но 17 от тях са имали джихадистки или антиамерикански материали, получени през социалните медии. 15 от тях са имали "контакт" с детска порнография, добави той. Повечето от тези контакти са били от чат канали или социални медии, където материалите са били публикувани от някой друг.

Саудитска Арабия е решила, че тези материали са "неподходящи" и учениците са били отписани от военното обучение в САЩ, подчерта Бар.