Бащата на Андреа на протест в Галиче: Законът в момента защитава убийците

https://www.24chasa.bg/novini/article/8067943 www.24chasa.bg
Кадър: БНТ

Днес следобед брутално изнасилената и заклана 18-годишна Андреа Руменова бе погребана в родното си с. Галиче. Жители на врачанското село пък се събраха рано сутринта на протест на площада пред кметството с искане за промяна в закона и доживотна присъда заради жестокия убиец Аксел Олеков.

В събота през нощта 17-годишният криминално проявен и осъждан обитател на ромската махала нахлул в дома на 18-годишната Андреа Руменова, пребил я, изнасили я и след като я заклал с кухненски нож, я ограбил.

Във Враца вътрешния министър Младен Маринов каза, че бил потресен като се запознал с разследването на убийството и показанията на Аксел и сподели, че действията му били характерни за животно, не за човешко същество. Според главния прокурор Иван Гешев непълнолетния убиец е типичен социопат, чието място не е сред обществото.

Като човек, който изобщо няма понятия за добро и зло или чувство за вина определи Аксел и окръжния прокурор на Враца Десислав Начков. За това говорели и действията на непълнолетния ром, който часове след убийството на съседката си спокойно отишъл да си купува маратонки, тонколона и таблет с откраднатите от Андреа пари.

Според дошлият на протеста Румен Руменов, брат на Андреа, тя не е имала никакви отношения с Аксел, защото всички го знаели като наркоман и че не психически добре. Братът сподели още, че сестра му имала сериозен приятел, който също е в тежко състояние след случилото се, защото вече планирали да се съберат след като момичето завърши гимназията.

Хората от Галиче твърдят, че цялото семейство на Аксел е опасно и трябва да се махне от селото. В ромската махала на селото упорито се говори, че по-малкият брат на Аксел му е помогнал да прикрие престъплението.

"Хората са съпричастни с болката ми, детето ми беше убито по най-бруталния начин, каза Бащата на Андреа Асан Руменов, върнал се от гурбета си в Англия заради трагичния случай. - Ако нямах друго дете, нямаше да искам да живея. Трябваше да работя в чужбина, за да ги издържам. Държавата гони хората и тук няма сигурност."

Организаторите на протеста от фейсбук група на селото споделиха, че настояват за получаването на максимална присъда за извършителя на убийството, прилагане на по-строги мерки при излежаването на присъдите от подобен характер и промяна в Наказателния кодекс, свързана с увеличаване на присъдите за лица под 18-годишна възраст.

"Засега хората са спокойни и няма напрежение, сподели кмета на Галиче Страхил Стоянов. - Жителите започват подписка за промяна на Наказателния кодекс и доживотна присъда за Аксел. В селото вече има засилено полицейско присъствие, в скоро време ще поставим и камери за видео наблюдение на възлови места в Галиче."