Зам.-министър: Шофьорите са недоучени, затова - повече часове

https://www.24chasa.bg/novini/article/8068125 www.24chasa.bg
Таня Михайлова СНИМКА: Архив

На много от младите шофьори, а и на по-опитни водачи им липсват умения да шофират в специфични условия. Не знаят, че лявата лента на магистралата е за изпреварване, не могат да шофират в интензивно градско движение или през нощта и в намалена видимост. Именно, за да придобият тези умения увеличаваме броя на часовете в шофьорските курсове.

Това коментира пред "24 часа" зам.-министърката на образованието Таня Михайлова. За вторник е насрочен протест на част от автошколите, които се обявяват против увеличаването на часовете на курсовете на 42.

По-важно от броя на общите часове е какво съдържа програмата, а тя е разписала ясно - поне 6 часа извънградско шофиране, поне 3 часа на магистрала, поне 2 часа нощно и при намалена видимост, изброи Михайлова.

Наредбата за увеличение на часовете кормуване е подписана от министъра по предложение на работна група, в която участваха и школите, припомни Михайлова. А в тази работна група имаше представители на автошколите, имаше дори предложения да се направят 50 часовете на обучението, припомни зам.-министърката на образованието.

Увеличението на часовете на шофьорските курсове е част от програмата за пътна безопасност на правителството. Крайната цел е намаляване на броя на загиналите в катастрофи и да спрем войната по пътищата, заяви Михайлова.